Přerovské sociální ubytovny kontrolovali policisté, hasiči a hygienici

24. září 2014

Provozovatele sociálních ubytoven v Přerově dnes ráno zaskočila rozsáhlá kontrola. Některé z dvaceti ubytoven ve městě pokoj po pokoji prohlíželo na třicet policistů, hygieniků a hasičů. Jejich obyvatele doslova vytáhli z postele.

„Policie České republiky, otevřete prosím. Přišli jsme vás zkontrolovat, paní. Kolik vás tady bydlí?“

„Já s manželem a dvě děti,“ odpovídá žena. V prvním patře ubytovny v Dluhonské ulici v Přerově je poměrně živo.

„Nás zajímají hydranty, hasicí přístroje, jestli jsou správně umístěny. Příjemně mě překvapilo, že únikové cesty jsou volné, nezatarasené,“ říká například hasič Jaroslav Simerský.

Hygieničky zase zjišťují, kolik lidí bydlí v pokoji, jak si perou, jaké mají sociální zázemí. „Kontrolujme počet ubytovaných osob, aby byl v souladu s provozním řádem,“ vysvětluje Jarmila Lindnerová, která zastupuje přerovské hygieniky.

Ivana Čujová bydlí v ubytovně ve dvou pokojích. „Kontrola mě vzbudila dnes v osm ráno. Už jsem se s tím setkala, ale bylo to překvapení. Chtěli vidět pokoje, jestli si mám kde vařit, kolik mám dětí. Podmínky jsou tu dobré, bydlím tu už rok a jsem spokojená,“ tvrdí.

Policista Vojtěch Franciška celé kontrole velí. „Policie zjišťuje nelegální pobyt cizinců, pátrá po hledaných či pohřešovaných osobách a tak dále. Zatím je z naší strany vše v pořádku,“ konstatuje.

„Pokud zjistíme nějaké nedostatky z pohledu policie, řešíme to v přestupkovém nebo správním řízení. Ostatní součinnostní složky to řeší ve vlastní režii,“ dodává Franciška.

Podobné kontroly policisté, hasiči a hygienici provádějí zhruba jednou za půl roku.

autor: zem
Spustit audio