Přeočkování seniorů proti covidu-19? Podle neziskové organizace Podané ruce bude zřejmě potřeba

Nezisková organizace Podané ruce upozorňuje na nutnost přeočkovat seniory třetí dávkou proti nemoci covid-19. Vyplývá to z výsledků předběžného testování protilátek u 250 dobrovolníků. S přibývajícím věkem a zhoršenou imunitou klesají protilátky výrazně rychleji, než u zbylé části populace.

Co současné výsledky znamenají pro strategii očkování v České republice? Otevírají minimálně prostor k diskuzi.

Čtěte také

Jsou to výsledky z pilotního testování, na které Podané ruce budou dál navazovat. Podle ředitele Jindřicha Vobořila je nutné co nejdříve vyřešit, kdy se nejvíce ohrožená skupina lidí – tedy senioři – bude přeočkovávat. Právě u seniorů totiž protilátky klesají nejrychleji a hrozí, že se v domovech pro seniory a dalších sociálních zařízeních rozšíří epidemie koronaviru znovu na podzim. To je totiž doba, kdy podle Podaných rukou podstatná část lidí starších 65 let nebude mít protilátky, případně jen velmi málo.

Nevědecké výsledky

Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka jsou výsledky testování nevědecké, nejsou žádným měřítkem a jsou podle něj k ničemu. Kritizoval mimo jiné to, že Podané ruce nezjišťovaly buněčnou imunitu. To ale mají ještě v plánu.

Podané ruce zdůrazňovaly, že to je teprve první mapovací testování, které ale naznačuje trend. V tuto chvíli začaly znovu sbírat data o protilátkách několika stovek seniorů. Po dvou měsících provedou to stejné měření znovu. Následně vyberou padesát lidí, u kterých budou propady protilátek největší a budou dosahovat minimálních hodnot. Ti podstoupí laboratorní vyšetření a také Chlíbkem zmíněné vyšetření buněčné imunity.

Další dávka? Až vznikne problém

V tuto chvíli v České republice nikdo nestanovil, že se bude přeočkovávat. Informace o nutnosti další dávky podle Chlíbka prozatím nedodali ani výrobci vakcín.

Podle Vobořila se čeká na to, až vznikne problém. Tím problémem je opětovné rozšíření nemoci mezi seniory na podzim a v zimě. Zmiňoval mimo jiné příklad Velké Británie, která podle něj na podzim plánuje přeočkovat populaci starší 50 let. U nás by se mělo podle Vobořila začít i dříve, nebo se zaměřit především na domovy pro seniory, další sociální zařízení nebo ubytovny, kde loni na podzim vznikala největší ohniska koronavirové nákazy.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související