Přemnožené nutrie obtěžují obyvatele, město požádalo o povolení k jejich odstřelu

V Českém Dubu mají problémy s přemnoženými nutriemi. Lidé mají zakázáno je krmit, přesto to někteří dělají. Myslivci je teď můžou střílet, přímo ve městě.

Nutrie vylézaly z potoka a chodily až na zahrádku restaurace k hostům…
Ondřej Fila, místostarosta Českého Dubu

Radnice v Českém Dubu řeší problém s nutriemi. Zvířata tam mnozí lidé krmí a ta se kvůli tomu přemnožují. Působí škody v tamní zahrádkářské kolonii a nebojí se ani psů. Hlodavci, v Česku původně chovaní pro maso a kožešinu, přenášejí i nebezpečné nemoci, jako salmonelózu, tularemii nebo leptospirózu. Myslivci mají povolení nutrie odstřelovat přímo ve městě. Podívat se tam byla naše kolegyně Eva Malá, poslechněte si to.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.