Překvapení senátní voleb: Primátor Adámek neuspěl, do druhého kola postupují Blahová a Goláň

19. květen 2018 15:45

Účast ve volbách byla necelých šestnáct procent.

Velkým překvapením skončilo první kolo senátních voleb na Zlínsku. Neuspěl zlínský primátor Miroslav Adámek (STAN), který skončil až třetí.

Do druhého kola postupuje krajská radní Michaela Bláhová (KDU - ČSL) a největší překvapení voleb, daňový poradce Tomáš Goláň z hnutí SENÁTOR 21.

Bláhová získala 24,18 procenta hlasů a jejím soupeř 18,99 procenta. Adámek získal 16,36.

Hnutí ANO nominovalo neurochirurga a krajského zastupitele Michala Filipa (12,98 procent hlasů). Piráti nominovali novináře Aleše Fuksu (9,15 procenta hlasů) a za ČSSD se o místo v Senátu ucházel chirurg Radim Jünger (7,45 procenta hlasů). Komunisté vsadili na zlínského zastupitele Radomíra Rafaju (5,26 procenta hlasů).

Kandidátem SPOZ byl její předseda, lékař a bývalý hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (4,09 procenta hlasů). Za Českou suverenitu kandidoval právní a ekonomický poradce a pedagog Karel Nedbálek (1,49 procenta hlasů).

Volební účast byla velmi nízká, dosáhla necelých šestnácti procent.

Senátní volby se v obvodu 78 konaly poté, co odstoupil František Čuba. Bývalý předseda slušovického družstva v únoru svoji rezignaci na post senátora zdůvodnil tlakem, kterému čelil kvůli rok a půl trvající absenci v Senátu ze zdravotních důvodů.

Druhé kolo se tak bude konat 25. a 26. května.

Michaela Blahová (48; KDU-ČSL) - radní Zlínského kraje pro sociální oblast, neziskový sektor a rodinnou politiku. Kariéru začala koncem 80. let v právním oddělení JZD ve Slušovicích, po listopadu 1989 se zaměřila na pomoc rodinám, zejména dětem a seniorům. Pracovala jako pastorační asistentka olomouckého arcibiskupství, věnovala se také poradenství, lektorství kurzů zaměřených a výchovu, aktivní rodičovství či zapojení matek na mateřské a rodičovské dovolené. Několik let pracovala ve zlínském Centru pro rodinu a předtím, než byla na podzim 2016 zvolena do krajského zastupitelstva a následně se stala radní, pracovala v Charitě Zlín jako vedoucí střediska pro seniory Domovinka. V současnosti zasedá v krajském výboru lidovců a je také členkou celostátní konference strany. Zlínská rodačka je vdaná, má čtyři děti.

Tomáš Goláň (49; nestraník za Senátor 21) - daňový poradce. Vystudoval provozně-ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně, po jejím absolvování krátce pracoval jako ekonom ve stavební firmě, posledních 25 let se ale věnuje daním. Na jaře 1993 složil zkoušky na daňového poradce, krátce poté se zúčastnil založení profesní Komory daňových poradců ČR. V posledních čtyřech letech je aktivním kritikem fungování Finanční správy, staví se proti podle jeho názoru nadměrnému používání zajišťovacích příkazů a zneužívání moci touto institucí. Ostře vystupoval také proti zavedení elektronické evidence tržeb v její současné podobě. Rodák ze Vsetína, který byl mezi roky 2002 a 2006 zastupitelem obce Lhota u Vsetína, je ženatý, má tři syny.

Spustit audio

Související