Přehrady na Moravě a Vysočině mají více vody než loni, na některých místech až o deset metrů

Hladiny vodních nádrží loni na podzim byly na některých místech Moravy a Vysočiny až o deset metrů níž než letos. Například v Nových Mlýnech bylo o polovinu méně vody než v těchto dnech. Vodohospodáři z Povodí Moravy jsou proto oproti roku 2018 spokojenější. Přesto ale v některých řekách voda chyběla.

Prvním z důvodů, proč se situace lepší než v loňském roce je to, že se po zimě podařilo nádrže naplnit tajícím sněhem. Většina vodních děl, která zásobuje obyvatele pitnou vodou, tak po loňském suchu byla na svém maximu. Druhým faktorem bylo množství deště. I přesto, že letos napršelo průměrné množství srážek, bylo to o třetinu víc, než v minulém roce. Proto vodohospodáři drželi relativně vysoké zásoby vody v květnu a červnu. Například na Víru mohli nadlepšovat řeky upouštěním už od léta. 

Výška hladiny Víru a množství srážek

Se suchem jsou spojené také vysoké teploty. Podle vodohospodářů jsou oba roky srovnatelné. Zatímco loni bylo do konce léta v průměru 10,7 stupně Celsia, letos za stejné období to bylo o dvě desetiny méně. Loni ale výrazně nadprůměrné teploty byly od dubna do srpna. Naopak letos byl extrémně teplý pouze červen.

Hladina nejvíce stoupla ve Vírské přehradě, a to skoro o deset metrů. O čtyři metry výš je Mostiště, o dva a půl Letovice. Výška hladiny ale není ten hlavní ukazatel. Na Nových Mlýnech stoupla o „jen“ 130 centimetrů, ale na ploše nádrží to udělá dvojnásobný rozdíl v naplněnosti. O třetinu více vody je v nádrži Hubenov, Víru a Mostišti. Ačkoliv ta čísla mohou vypadat pozitivně, především některé malé řeky byly na minimálních průtocích. Příkladem může být Velička, Želetavka nebo Jevišovka. Například rybníkáři letos proto do některých rybníků po loňských zkušenostech ani ryby nevysazovali.

autor: tip
Spustit audio

Související