Předběžné opatření zakazující UPC vysílat zápasy fotbalové Ligy mistrů platí, řekl Ústavní soud

10. srpen 2016

Ve sporu o vysílací práva na fotbalovou Ligu mistrů rozhodl Ústavní soud v neprospěch společnosti UPC. Ta si stěžovala na předběžné opatření Městského soudu v Praze, podle kterého poskytovatelé kabelových a satelitních stanic nesmějí v Česku vysílat zápasy Ligy mistrů. UPC se brání tím, že Ligu vysílá slovenská veřejnoprávní televize, kterou má v nabídce a do programu nemůže zasahovat.

Podle Michala Krejčíka z právního oddělení O2 je to ale výmluva: „Prostě UPC ta práva nemá. UPC nikdo nenutí, aby Ligu mistrů vysílal. Společnost UPC si mohla v aukci od UEFA ta práva zakoupit.“

„UPC nic nevysílá. UPC přenáší vysílání programů jiných televizí a ze zákona je povinna tyto pořady přenášet tak, jak jsou vysílány zdrojovými televizemi,“ namítá právník Jiří Matzner, který UPC zastupoval u soudu.

Po vydání předběžného opatření začala UPC po dobu vysílání fotbalových utkání Ligy mistrů na zahraničních kanálech obrazovku začerňovat.

O vydání předběžného opatření požádala soud společnost O2, která si vysílací práva na fotbalovou Ligu mistrů koupila. Opatření tak po rozhodnutí Ústavního soudu zůstává platné.

Situaci zatím stále upravuje pouze předběžné opatření, nikoliv rozsudek ve věci samé. Hlavní líčení se dosud neuskutečnilo, aktéři sporu zatím soudu pouze doručili svá vyjádření.

Spustit audio