Před rokem potvrdili hygienici v Jihomoravském kraji první nakažené koronavirem. Co se změnilo?

Přesně před rokem se koronavirus poprvé prokazatelně objevil i na jihu Moravy. Hygienici ho 11. března potvrdili rovnou u třech lidí. Za rok se pak nakazila víc než desetina populace Jihomoravského kraje.

Jako první se nemoc covid-19 prokázala u muže a ženy z Brna, kteří se vrátili ze severní Itálie z provincie Trentino. Ještě týž den pak hygienici potvrdili onemocnění i u 84leté ženy, která se nakazila od dcery, která také pobývala v Itálii. V době, kdy se nákaza objevila v Jihomoravském kraji, bylo v celém Česku už víc než sedm desítek infikovaných.

Čtěte také

Další dva případy se pak v našem regionu prokázaly o dva dny později, tedy 13. března. V té době už v kraji fungovaly hned tři speciální týmy, které jezdily k odběrům přímo k pacientům s podezřením na koronavirus domů. Za první týden se počet nakažených vyšplhal na 40. První oběť pak tady pandemie měla 31. března. Ve svatoanenské nemocnici v Brně zemřela žena, která tam byla převezená z nemocnice v Opavě. Dnes už je obětí v kraji víc než 2 100.

Uprostřed třetí vlny

Kdy byla situace v kraji zatím nejvíc kritická? To záleží, z jakého pohledu se na to podíváme. Co se týče hospitalizovaných pacientů, zatím nejvíc jich bylo v polovině loňského listopadu. To celkový počet dosahoval až 1 100. V současné době ale nemocnice zažívají zatím největší nápor co se týče pacientů ve vážném stavu. Třeba obě brněnské fakultní nemocnice mají už jen málo rezerv, jak mohou rozšířit kapacitu lůžek pro intenzivní péči.

Svatoanenská nemocnice si taky navíc pořídila další přístoj na zajištění mimotělního oběhu pacientů, tzv. ECMO. Ten se používá u těch nejzávažnějších případů, kdy člověk není mimo jiné schopen sám dýchat. Situace je teď o to komplikovanější, že se stále častěji objevují mutace koronaviru, u kterých není jasné, jak vůči nim bude odolné očkování.

Čtěte také

Očkovaní

Počet aplikovaných dávek už na jihu Moravy přesáhl 100 tisíc. Ke dnešku je to 107 tisíc dávek. Ukončené očkování má 33 tisíc lidí. Tempo očkování se výrazně zrychlilo od začátku března. Do té doby aplikovali zdravotníci denně nejvíc 2 800 dávek. V těchto dnech se to pohybuje i nad 4 tisíci. Ve věkové skupině nad 80 let dostalo alespoň jednu dávku vakcíny skoro 26 tisíc seniorů.

Pandemie v dopravě a cestovním ruchu

Covid snížil počet cestujících v jihomoravské veřejné dopravě. Tržby Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje klesly loni téměř o třetinu. A třeba brněnské letiště odbavilo meziročně o 84 % méně lidí. Kvůli uzavřeným hotelům i omezením pro restaurace a památky klesl loni podle statistiků počet ubytovaných hostů oproti roku 2019 o víc než 45 %.

autor: Hana Florianová
Spustit audio

Související