Před pěti lety zasáhly jižní Čechy povodně

6. srpen 2007
Seriál týdne

Hasiči varují před možností požárů kvůli suchu. Jako by to byl paradox. Před pěti lety jsme touto dobu totiž pociťovali úplný opak. Českou republikou začala plout první povodňová vlna. Tu jsme zvládli celkem bez problémů, ale pár dní na to přišla vlna druhá. Jak se s povodní vyrovnávali v jižních Čechách?

"Ty přehrady mají výpusti dimenzované na stoletou a větší vodu, jsou schopné převést výpustmi tedy stoletou a některé i větší vodu. Pak je to srovnání přítoku s odtokem." Jedná se o trochu odborný výklad o přehradách z rozhlasového archivu nadepsaný datem 13. srpna 2002. V té době byl v terénu za rozhlas František Lutonský, tehdy reportér, dnes moderátor ČRo 1 - Radiožurnálu, a na přehradách byli Zídkové, tedy rodina Zídků.

"No tak, rodina neřídila povodeň, ale je pravda, že můj bratr je na Hněvkovicích, můj otec na Orlíku a strýc na Labi. Komunikace profesně probíhala po oficiálních linkách přes náš dispečink. Samozřejmě, že jsme si párkrát volali, ale bylo to spíš takové povzbuzení, protože situace nebyla lehká," vzpomíná Zdeněk Zídek, v roce 2002 šéf přehrady Lipno, dnes ředitel závodu Horní Vltava.

"Nejhorší okamžik asi bylo, když jsme si uvědomili, že vodní nádrž druhou vlnu povodně netransformuje a budeme to asi muset pustit zpátky. Přestávalo to vycházet a předpovědi nebyly přesné, netušili jsme, jaké to bude. Když jsme nabyli jistotu, že to budeme muset pustit, to byl nejtěžší okamžik," říká Zdeněk Zídek.

"Pro Český Krumlov znamená zvýšení odtoku z Lipenské přehrady katastrofu. Město podle starosty Antonína Prince začíná bojovat o přežití. Český Krumlov je bez elektřiny a plynu, voda pravděpodobně strhne některé mosty. Jihočeský krizový štáb vyzývá všechny občany bydlící na toku Vltavy, aby se podvolili evakuaci. V těchto chvílích začíná evakuace Pražského sídliště v Českých Budějovicích, kde žijí desetitisíce lidí," hlásil v srpnu 2002 Jan Kopřiva, reportér českobudějovického rozhlasu.

Další příspěvek natočila reportérka Lenka Šumová - dnes vedoucí redakce domácího zpravodajství na rodičovské dovolené: "Samozřejmě nezanedbatelný je i ochranný objem, ale nutno říct, že ten má účinnost do nějakých deseti- či dvacetiletých povodní, ale pokud jsme na začátku nějaké padesáti- či stoleté vody, tak v takové chvíli je to naprosto bezpředmětná záležitost."

Letecký snímek Českých Budějovic

Kde jinde než na připomínce toho, co se odehrálo před pěti lety, je vidět, jak moc se změnily životy lidem, kteří povodeň prožívali na vlastní kůži, nebo těm, kteří o ní povídali do rádia. Šlo ale něco změnit v roce 2002 na síle povodňové vlny?

"Lipno první vlnu transformovalo zcela a vypouštěli jsme dolů jenom běžný průtok, zhruba 15 kubíků. Z druhé vlny se podařilo snížit kulminační odtok zhruba o 150 kubíků. Nešlo by udělat nic jinak. Neumím si představit, že bychom manipulovali jinak," je přesvědčen Zdeněk Zídek.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu