Před dvaceti lety přivezla Zuzana zlato z Nagana. Teď čeká na poslední cestu v Kunovicích

22. únor 2018

Letadlo známé také jako naganský expres čeká poslední stěhování. V Kunovicích se stane součástí leteckého muzea.

Letoun Tupolev začal v České republice létat v roce 1996. Vládní speciál přivezl hokejisty v roce 1998. Jeho poslední se uskutečnil v listopadu 2007 na základnu v Praze-Kbelích, kde stál až do doby, kdy si ho rozebrali lidé z Leteckého muzea v Kunovicích.

Letadlu se říká Zuzana a to podle poznávací značky OK BYZ

Letoun se podařilo po předloňském přesunu z pražského letiště ve Kbelích už z velké části seskládat dohromady. „Kde kdo seděl, to my nevíme, Všechny sedačky kromě tří jsou prodané,“ říká šéf leteckého muzea Martin Hrabec. Podle něj je letadlo ve velmi dobrém stavu.

Naganský expres v Kunovicích

"Dokončujeme montáž různých panelů, letounu ještě chybí křídla. Mají rozpětí skoro 50 metrů, s nimi bychom neprojeli," řekl Hrabec. S připevněním křídel k trupu letadla proto v muzeu počítají až po přestěhování letadla na pozemek zapůjčený od města, který areál rozšířil.

Letadlo bude nutné přesunout zhruba o 200 metrů. Jeho stěhování na čestné místo v areálu muzea zajistí stejná firma, která se na podzim 2016 postarala o přesun stroje z Prahy do Kunovic.

První zájemci by si podle Hrabce mohli vystavený letoun prohlédnout už v dubnu, i když tou dobou ještě možná nebude kompletní.

Naganský expres v Kunovicích
Naganský expres v Kunovicích
Naganský expres v Kunovicích
Naganský expres v Kunovicích

Související