Před 70 lety se ze Zlína stal Gottwaldov. Cílem bylo vymazat Baťu z paměti lidí

Nový název město neslo přesně 41 let.

Před 70 lety rozhodli komunisté, že ze Zlína bude Gottwaldov

Ve srovnání s ostatními socialistickými zeměmi se v někdejším Československu příliš neprosadil zvyk přejmenovávat města po komunistických vůdcích. Zatímco v Sovětském svazu i jeho východoevropských satelitech se starobylá města přejmenovávala po Leninovi, Stalinovi, Marxovi, Engelsovi či místních vůdcích, v Česku tento osud stihl pouze moravský Zlín.

Před 70 lety, u příležitosti narozenin prezidenta Klementa Gottwalda, které měl 23. listopadu, padlo rozhodnutí, že Zlín bude přejmenován na Gottwaldov. Od 1. ledna 1949 tak nesl jméno prvního komunistického prezidenta, který se necelý rok před tím chopil veškeré moci v zemi.

Krystal a vrchol zlínského funkcionalismu. Památník Tomáše Bati se znovu otevírá, původní podobu dostal po 63 letech.

Budovu vyplnilo katedrální sklo. Gahura chtěl postavit doslova „skleněný poklop“ na exponát, kterým bylo letadlo, ve kterém zahynul Tomáš Baťa v Otrokovicích

Obnovený Památník Tomáše Bati ve Zlíně se pro veřejnost poprvé otevře 28. října.

Zlín přitom nebyl jediným městem, pro které se chystal tento osud. Jménem Klementa Gottwalda totiž chtěli komunisté původně nazvat jeho rodný Vyškov (narodil se v Dědicích, které jsou nyní součástí Vyškova). Gottwald však údajně na toto město zanevřel, neboť nerad vzpomínal na zdejší dětství nemanželského dítěte.

Volba proto padla na Zlín. Novému režimu se hodilo potlačit připomínky nedávné minulosti města. Zlín byl totiž symbolem úspěchu kapitalistického podnikání, právě zde rodina Baťů vybudovala světové centrum výroby obuvi. A cílem komunistů bylo vše spojené s Baťou vymazat z paměti lidí.

Byla to bleskurychlá akce několika odhodlaných funkcionářů, kteří se chtěli zavděčit komunistické vládě v Praze, řekl ČTK historik Zdeněk Pokluda. Obyvatelé Zlína přitom o tomto záměru nevěděli.

"Nikoho by nenapadlo, že může dojít k tomu, že město ztratí jméno. Ale v týdnu mezi 15. a 20. listopadem se to vše rychle 'upeklo'. Komunisté ve vedení národního podniku Baťa a ve vedení zlínské radnice zorganizovali bleskurychlou podpisovou akci, na kterou měli funkcionáři pouze dva dny. Za dva dny měly být sebrány podpisy, odevzdány 19. listopadu, a tím měla být údajně vyjádřena vůle lidu," uvedl Pokluda.

Nový název město neslo přesně 41 let. Krátce po sametové revoluci, 21. prosince 1989, schválila rada tehdejšího jihomoravského Krajského národního výboru opětovné pojmenování Gottwaldova historickým názvem Zlín, a to s účinností od 1. ledna 1990.

zdroj: ČTK

Související