Přechozená chřipka je problém. Ve Zlínském kraji přibývá mladých lidí se zánětem srdečního svalu

Za posledních deset let je nárůst onemocnění u těchto mladých pacientů o šedesát procent.

Potvrzují to lékaři krajské nemocnice ve Zlíně, kteří vyšetřují pacienty z celého kraje.  Zánět nejčastěji způsobuje virová infekce.

Z laického pohledu například stačí přechodit chřipku nebo jinou virózu. Srdeční zánět se může projevovat dušností, bolestí na hrudi, snížením výkonnosti nebo poruchami srdečního rytmu.

„Podezření na zánět srdce řeší zlínští kardiologové u tří až čtyř pacientů měsíčně, stále častěji bývají postižení mladí lidé,“ popisuje primář zlínské kardiologie Zdeněk Coufal.

Zraníte se o víkendu? Větší úrazy budou okamžitě operovat lékaři ve Zlíně

Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Komplikovanější víkendové případy úrazů by měla v budoucnu řešit traumatologie v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně.

Pacient musí při vyšetření absolvovat vyšetření na EKG a magnetické rezonanci. Tam je pro správné zobrazení potřeba, aby se pacient nehýbal, což většinou není problém. Jenomže se logicky pohybuje samotné srdce. „Je to i kvůli tomu jedno z nejnáročnějších vyšetření, které se na rezonanci provádí,“ tvrdí primář zlínského oddělení zobrazovacích metod Jiří Tesař. 

Léčba myokarditidy bývá obtížná.  Léčí se klidem i medikamenty. Pacient musí zástát v nemocnici. Při poruše srdečního rytmu se využívá kardiostimulátor. Většinou přicházejí do úvahy léky podávané při srdečním selhání, protizánětlivé léky, někdy je nutné podávat kortikosteroidy, připomíná primář zlínské kardiologie Zdeněk Coufal.

Dříve museli pacienti z kraje kvůli vyšetření jezdit do Olomouce nebo Brna. Na výsledky čekali několik týdnů až měsíců. V roce 2012 ale zlínská nemocnice získala novou verzi magnetické rezonance. Ta umožnila i Diagnostika zánětu srdečního svalu. Od té doby čekají pacienti na výsledky maximálně dva dny.

autor: pes
Spustit audio

Související