Přebytky z kuchyně i základní potraviny najdou potřební ve veřejné lednici

Kam s nepotřebným jídlem a oblečením? Problém v Brně vyřešili dobrovolníci a do středu města umístili veřejnou lednici a šatník.

Nepotřebné jídlo a oblečení můžou od začátku tohoto týdne do veřejné lednice a šatníku na takzvaném Římském náměstí v Brně. Veřejnou lednici a šatní skříň vybudovala v centru města skupina dobrovolníků, kteří budou na provoz dohlížet.

Pravidelně chtějí kontrolovat například datum spotřeby jednotlivých potravin. Jedním z pravidel napsaných na dveřích lednice je i to, že si jídlo bere každý na svou vlastní zodpovědnost.

„Ještě ráno tu byly nějaké potraviny. Kontrolujeme lednici každý den, pokaždé tu něco je,“ říká studentka Masarykovy univerzity Tereza Navrátilová, která spolu s kamarády dala dohromady skupinu Veřejné lednice.

S organizací People in Safety pak vybudovali na takzvaném Římském náměstí v Brně Share point. Lidé mohou do lednice dávat jakékoliv jídlo – od základních potravin a surovin jako je ovoce, zelenina nebo pečivo, až po hotová jídla, která doma uvaří a vědí, že je nespotřebují. Vezme si je ten, kdo je zrovna potřebuje.

„V zimním období, kdy třeba lidi bez domova nemají možnost si své věci prát, takže když se s nimi bavíte na ulici, oni vlastně svoje oblečení zahazují a někde získávají nové. Takže určitě budeme rádi, když budou lidi dávat zimní sezónní oblečení jako bundy, svetry, něco teplejšího, ale i spodní prádlo a tak, protože opravdu lidem na ulici se hodí všechno,“ doplňuje za People in Safety Jakub Zaviačič.

Lednice se mají rozšířit do dalších městských částí

S hledáním místa pomohla dobrovolníkům radnice Brna-středu, která na projekt přispěla 39 tisíci korunami.

„Řešili jsme třeba i napájení pomocí solárních panelů, což by nám samozřejmě zvětšilo možnosti, kde by se ta lednice dala umístit, protože takhle jsme závislí na zdroji elektřiny. Tady je výhodou, že na Římském náměstí se konají a konali trhy, a proto tady radnice kdysi zřídila tu přípojku, na kterou jsme teď napojení. Ale takových míst je po Brně poměrně málo,“ pokračuje David Oplatek ze Strany zelených.

Takzvané Římské náměstí je podle radnice i dobrovolníků vhodné kvůli své lokalitě ve středu města. Z Share pointu má radost i Vendula Smekalova, která pracuje v sousedící kavárně. „Pro nás je to výhodné. Už jsme tam dali několik dortů, dvě pomazánky a já jablko,“ říká.

Dobrovolníci by chtěli veřejné skříně a lednice postupně umístit i do dalších městských částí.

autor: Dominika Cardová
Spustit audio