Pravý guláš ze Zmeškalovy hospody z Ostrovačic
Recept na pravý guláš od Ludmily Zmeškalové z Ostrovačic, zazněl v pondělí 24. března.
Suroviny:
1 kg plecka nebo zadního hovězího (pokud vaříme z plecka - přidáme 1 kostku Masoxu), 400 g cibule, 30 g kvalitní červené papriky (sypané), 120 g polohrubé mouky, 120 g sádla, sůl, česnek, majoránka
Postup:
Rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova. Přidáme maso, papriku, poté osolíme a restujeme přibližně 5 minut za stálého míchání.
Podlejeme převařenou vodou tak, aby maso bylo ponořené. Vaříme do změknutí masa přibližně 1 hodinu. Potom maso vyndáme a přidáme dva stroužky česneku, majoránku a zahustíme moukou, rozmíchanou ve vlažné vodě. Vaříme za stálého míchání asi 20 minut.
Vrátíme maso, promícháme a opět vaříme až k bodu varu. Kdo chce guláš ostřejší, přidá feferonku. Důležité je hotový guláš míchat až do vychladnutí.
V Ostrovačicích se ve velkém množství vaří na hody, na ostatky či jiné slavnosti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.