Pravý guláš ze Zmeškalovy hospody z Ostrovačic

Recept na pravý guláš od Ludmily Zmeškalové z Ostrovačic, zazněl v pondělí 24. března.

Suroviny:
1 kg plecka nebo zadního hovězího (pokud vaříme z plecka - přidáme 1 kostku Masoxu), 400 g cibule, 30 g kvalitní červené papriky (sypané), 120 g polohrubé mouky, 120 g sádla, sůl, česnek, majoránka

Postup:
Rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova. Přidáme maso, papriku, poté osolíme a restujeme přibližně 5 minut za stálého míchání.

Podlejeme převařenou vodou tak, aby maso bylo ponořené. Vaříme do změknutí masa přibližně 1 hodinu. Potom maso vyndáme a přidáme dva stroužky česneku, majoránku a zahustíme moukou, rozmíchanou ve vlažné vodě. Vaříme za stálého míchání asi 20 minut.

Vrátíme maso, promícháme a opět vaříme až k bodu varu. Kdo chce guláš ostřejší, přidá feferonku. Důležité je hotový guláš míchat až do vychladnutí.

V Ostrovačicích se ve velkém množství vaří na hody, na ostatky či jiné slavnosti.

autor: Marcela Vandrová