Pravidelné testování znamének může včas odhalit onemocnění. Na jaře je vhodná doba ke kontrole

3. květen 2017

Znaménka na krku, trupu nebo na nohou si nechávají preventivně testovat stovky lidí. Včas tak můžou odhalit případné nebezpečné onemocnění. Teď na jaře je na vyšetření znamének vhodná doba.

Ve stanu na Horním náměstí v Olomouci si několik stovek lidí nechalo zkontrolovat mateřská znaménka. Právě teď v květnu se obvykle lidé začínají opalovat a to může být pro rakovinu kůže rizikové. Pozornost by měl člověk věnovat především těm znaménkům, která se nějak mění.

„Tady vidím skvrnku barvy bílé kávy, je zcela souměrná, bez nějaké známky aktivity. Takže je to v pořádku. Důležité je jenom sledovat a mazat krémy s UV filtrem, protože ta prevence je tam důležitá," říká lékařka Martina Bienová, která kontroluje velkou mateřskou skvrnu na pravém stehnu.

Ve stanu na Horním náměstí v Olomouci čeká za plentou řada lidí, kteří si chtějí nechat vyšetřit svoje znaménka. Na některá bere lékařka do ruky speciální nástroj.

„Třeba toto znaménko, které máte tady na předloktí, je zcela klidné, souměrné. Když se podívám potom pod dermatoskopem, tak dermatoskopicky nejeví žádné patologické známky," popisuje.

Stejnou prohlídkou prošly za čtyři hodiny zhruba tři stovky lidí. Mezi nimi i seniorka Pavla: „Nechala jsem si kontrolovat znaménka, abych měla dobrý pocit, že je to v pořádku. Mám dvě znaménka doporučená na vyřezání, ale není to nic akutního.“

Právě prevence je podle kožní lékařky Martiny Bienové důležitá, především když se se znaménkem něco děje.

„Může tam být změna barvy, většinou tmavne, nepravidelnost okrajů, růst, ale třeba i svědění bývá známkou určité aktivity. S těmito znaménky by měl pacient určitě nechat vyšetřit u svého dermatologa," říká.

Na prohlídku je teď na jaře podle mluvčí pojišťovny, která preventivní vyšetření v českých městech pořádá, Elenky Mazurové ideální doba.

„Loni si naše akci Spolu proti melanomu nenechalo ujít 6587 pacientů. Podezřelý nález se našel u téměř 5 procent vyšetřených," dodává.

Pravidelně každé úterý kontrolují mateřská znaménka také například v olomoucké fakultní nemocnici.

autor: ahe
Spustit audio