Prastarý rodinný recept na lahodný perník z Traplic
Prastarý rodinný recept na lahodný perník, od Věry Šilcové z Traplic, zazněl v Apetýtu 18. července.
Suroviny:
500 g mletého cukru, 2 celá vejce, 2 lžičky kakaa, 1 vanilkový cukr, 150 g povidel, 4 lžíce oleje, 250 ml mléka /vlažného/, polovina kávové lžičky skořice, 50 g hladké mouky, lžička jedlé sody
Postup:
Mletý cukr, vejce, kakao a vanilkový cukr smícháme dohromady.
Přidáme povidla, olej, mléko, skořici a nakonec hladkou mouku a jedlou sodu.
Pečeme na pečícím papíru 20 minut při 170 stupních.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.