Praha a velká voda roku 2002

8. srpen 2007
Seriál týdne

Samá voda, samá voda, přihořívá a zase samá voda. Touto parafrází a dalšími vtipy se lidé uvolňovali od psychicky i fyzicky náročných dnů v srpnu roku 2002. V seriálu týdne si je připomínáme, dnes s tehdejším primátorem Prahy Igorem Němcem.

"Ten slavný výrok, že situace je výtečná, který byl několikrát zopakován, jsem bohužel řekl na jednom mostě. Jenomže když řeknete takový výrok, reagujete na situaci v rámci možností, nehodnotíte svět globálně z mostu v čase T nula," vzpomíná Igor Němec, skromně vystupující bývalý primátor hlavního města.

S úsměvem dnes říká, že byl nejmocnějším mužem Prahy od dob Karla IV. Vyhlásil totiž výjimečný stav a podle toho se také mohl chovat. Mohl rozhodovat o tom, který dům bude zbourán, nehledě na to, zda byl městský nebo v soukromém vlastnictví, mohl různě zakazovat a přikazovat.

"V Praze je situace velmi vážná, proto vyzývám Pražany, kteří bydlí v prostorách a na místech, do nichž přijde stoletá voda, aby neprodleně opustili svá bydliště. A pokud tak neučiní do deseti hodin, aby naopak zůstali na místě. Vyzývám ostatní návštěvníky Prahy, aby v žádném případě do Prahy nejezdili. V Praze stále přibývá záborů ulic a Praha se pro ně může stát pastí," obracel se tehdy k veřejnosti Igor Němec.

Žlutošedivý secesní dům, tak vypadá jedna ze staveb v ulici Podplukovníka Sochora, číslo 27. Tady sídlí Úřad pro ochranu osobních údajů a až sem povodeň zanesla tehdejšího primátora Igora Němce. Jak dnes na události srpna 2002 vzpomíná?

"Ne, že by mne to doneslo až sem, ale v každém případě to pro mne osobně byla událost mého života," říká Němec.

"Ve dvě hodiny odpoledne má přijít padesátiletá voda. Evakuaci musíme rozdělit do dvou částí. Jednu pracovně nazýváme dobrovolnou evakuací a tu začínáme prakticky teď. Vyzýváme všechny Pražany, kteří v těch čtvrtích bydlí a mají tam zaparkované automobily, aby do nich nasedli a odjeli s nimi z těchto čtvrtí," zní z pět let staré nahrávky.

"Nejhůře mi asi bylo, když jsme v noci evakuovali Karlín, což je dohromady asi padesát tisíc lidí, kteří nevěřili tomu, že tam ta voda přijde," říká dnes Němec.

Kdyby dnes Igor Němec seděl v křesle primátora a situace by se opakovala, co konkrétně by udělal jinak? "Určitě bych zmenšil počet lidí v krizovém štábu. Tehdy se ukázalo, že krizový štáb byl koncipován pro jiné události, než je povodeň, která nemá obdoby v této lokalitě. Takže tam zasedala řada lidí, kteří se rádi hlásili o slovo nebo dávali připomínky, nicméně takovou zodpovědnost, jakou má primátor nebo ředitel dopravního podniku nebo ředitel policie, nemají," odpovídá Němec.

00596837.jpeg

"Tato stěna projde poprvé velkou zátěží, kterou ještě nikdy neprošla a pravděpodobně v našem životě poslední. Nicméně, kdyby došlo náhodou k prolomení, tak tito lidé mohou být vážně zraněni," říká Igor Němec na archivním záznamu u mobilních zábran na břehu Vltavy.

"Krizový štáb zasedal každé tři hodiny. Dostávali jsme informace od vodohospodářů a ty byly takové, jaké umožňovaly tehdejší technické prostředky. Možná, že nám měli říci dříve, že některé věci už nefungují a že voda bude mnohem větší, nebo že nejsou schopni odhadnout, k čemu vlastně dojde. Tím pádem došlo ke kulminaci vody, ale Praha se ukázala být připravenou. Díky bohu, že se například ta umělá zeď neprotrhla a nebyla žádná panika a že nikdo nepřišel o život," vzpomíná dnes Igor Němec.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu