Pracovníci kroměřížského protidrogového centra Plus se poprvé setkali s HIV pozitivními klienty

5. únor 2006

Rekordní počet klientů, rekordní čísla u výměny jehel, první dva klienti HIV pozitivní. To všechno dokládají statistiky za loňský rok u kroměřížského Kontaktního centra Plus pro drogově závislé. To existuje už sedm let.

Jednaosmdesát procent klientů centra užívá jako základní či doplňkovou drogu pervitin, další drogy jsou ve výrazné menšině, kromě marihuany, kterou kouří téměř všichni klienti. "V letních měsících je celkem typické zneužívání opia. Tento trend je stálý a uživatelů z řad mladých lidí výrazně nepřibývá," prozradila pracovnice centra Kamila Adamovská.

V kroměřížském Kontaktním centru se vůbec poprvé setkali s HIV pozitivními narkomany. Oba se ke své nemoci přiznali. Jednalo se o takzvané drogové turisty. Jeden z nich ovšem na Kroměřížsku pobýval celé tři měsíce. "My se tady pravidelně setkáváme s lidmi, kteří jsou pozitivní na žloutenku typu C, která je ještě víc nakažlivá, než HIV a je i víc rozšířena mezi uživateli drog," vysvětluje Kamila Adamovská.

Vedení kroměřížského K centra došla loni trpělivost s klienty, kteří nejeví snahu po změně svého životního stylu. Navíc se jedná většinou o bezdomovce, kteří centrum zneužívali k tomu, aby ho celodenně obývali. Těmto klientům proto K centrum omezilo možnou dobu pobytu pouze na dvě hodiny denně. "Nemá smysl věnovat čas lidem, kteří nechtějí se svojí sociální situací nic udělat," doplňuje pracovnice centra Kamila Adamovská.

Kontaktní centrum Plus obsluhovalo v loňském roce tři sta šedesát tři klienty a to je za sedm let fungování rekordní počet. Například oproti předloňsku to je podle pracovníka K centra Radovana Klabala nárůst o 22 procent. "Nepředpokládáme, že se na Kroměřížsku začaly nějak výrazněji užívat drogy, ale spíš to bude dané tím, že klienti postupně získávají důvěru v naše zařízení a navštěvují naše centrum častěji," uvádí Radovan Klabal. Většinou se budoucí klienti o kroměřížském K centru dozvídají od svých známých nebo z besed, které jsou pořádány na školách a učilištích.

S počtem klientů souvisí také rekordní počet jehel vydaných v rámci výměnného programu. Celkem jich klienti dostali 31.611. Kuriozitou ale bylo, že jich nakonec vrátili více, než dostali.

autor: pes
Spustit audio