Práci nám komplikuje nejen počasí, ale i špatně odstavená auta

2. říjen 2015

V tomto díle vám představujeme dobrovolné hasiče z Pozlovic na Zlínsku.

„Přímo v obci jsme měli jeden večerní zásah, kdy od komínového tělesa začalo hořet v podkroví. Naštěstí to bylo zachycené včas. Ale jelikož ten komín byl docela „rozhicovaný“ a bylo potřeba ho pohlídat, aby znovu nedošlo ke vzplanutí, tak jsme měli nařízenou dohlídku na místě.“

„Majitelé ti spali ve spodním patře, ti neměli problém. Podkroví jsme měli celou noc přístupné. Problém byl v tom, že to bylo v noci a nebylo extra teplo. Celou noc jsme hlídali uvnitř domu, ale při otevřených oknech, aby se větralo a zároveň aby se pomáhalo s ochlazením celého komínového tělesa. Až do ranních hodin jsme byli na místě a mrzli. Nebylo jak zatopit a ani se kde schovat. Kdybychom šli do auta, tak si taky nepomůžeme. Takže jsme celou noc mrzli,“ vzpomíná velitel hasičů Tomáš Martinec.


Dobrovolné hasiče z Pozlovic můžete podpořit v soutěži až do pátku 9. října 2015 do 15.00 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) POZLOVICE na číslo 900 11 04.
Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Nejvýznamnější zásah považují ten z roku 1993. Požár vrchu Komonec, který zasáhl desítky hektarů lesa. V současnosti hlavně vyjíždějí k požárům v lesním prostředí. Shodují se, že tam to nebývá jen o technice, ale je opravdu potřeba každá lidská síla. Protože ty terény a přístupy bývají natolik ošemetné, že je problém se třeba i udržet na nohách.

Akce, které pravidelně pořádají v Pozlovicích, jsou většinou kulturního charakteru. Ať je to každoroční ples, nebo fašankový průvod obcí, stavění a kácení máje. Dále tradiční hodová zábava, případně spolupráce s obcí při rozsvěcování vánočního stromu. „Do toho jsou i nějaké ty sportovní aktivity – pořádání závodů dětských závodů a jejich objíždění. Případné spolupořadatelství při Barum Rally. Pokud se jezdí v naší lokalitě, tak jsme pravidelně oslovování,“ popisuje Martinec.

Ale není to jen o hašení požárů nebo pomoci při povodních. Je to i o sportu a pozlovičtí hasiči se zapojují aktivně. Převážně ale ti mladší

Sbor dobrovolných hasičů bude mít příští rok výročí 110 let od založení. K tomuto jubileu plánuje sbor větší akci. Termín zatím daný nemají. „Chtěli bychom, aby to bylo podobné jako při stém výročí, kdy to bylo pojaté ve velkém stylu. Měli jsme tady profesionální techniku, z okolních sborů historickou techniku - třeba koňskou stříkačku. Takže něco takového bychom chtěli provést. Ale ve výrobě máme dřevěnou vyřezávanou sochu našeho patrona sv. Floriána a chtěli bychom si ji nechat posvětit,“ svěřili se hasiči.

Sbor dobrovolných hasičů bude mít příští rok výročí 110 let od založení


Založení: 1909
Jméno velitele: Tomáš Martinec
Počet členů: 16 – z toho 1 velitel, 2 velitelé družstev, 4 strojníci
Mládež a senioři: celkem 64 členů
Vybavení: dvě auta – cisterna Škoda 706 a dopravní auto Mazda, motorová pila, plovoucí čerpadlo, včelařský komplet

A co by si sbor přál do budoucna? „Nás nyní bolí vybavenost zásahové techniky. Současná výjezdová cisterna má stáří 41 let. Druhé auto, na dopravu mužstva, má také svoje nejlepší léta za sebou. Takže toto jsou věci, které nás pálí nejvíc,“ posteskl si velitel.

Komplikovanost svého řemesla vidí nejen v počasí, ale hlavně v příjezdech k samotným zásahům. Jako například špatně odstavená auta nebo chování řidičů, kteří nevědí, jak se mají na silnici chovat, když jede auto s právem přednosti v jízdě.

Složitosti také nastávají v lesích, kde je problém dovézt techniku s vodou na dané místo. „Při letošním zásahu, který proběhl na Březůvkách, jsme museli nejenom my, ale i profesionální hasiči dávat techniku do servisu. Došlo k olámání třeba zrcátek nebo rozbití skel.“

Ale není to jen o hašení požárů nebo pomoci při povodních. Je to i o sportu a pozlovičtí hasiči se zapojují aktivně. Převážně ale ti mladší.

Dobrovolní hasiči z Pozlovic na Zlínsku
autor: Zlínský deník
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.