Prach má zabrzdit stěna z mlhy. Lidé v Uherském Hradišti tomu zatím nevěří

Lidi bydlící v blízkosti uherskohradišťské teplárny už několik desítek let trápí spad uhelného prachu.

Společnost CTZ proto za téměř dva a půl milionu korun pořídila takzvanou mlžící stěnu. Ta by měla šíření prachu výrazně omezit. Majitelé domů v okolí tomu ale příliš nevěří.

Majitelé domů v okolí upozorňují, že v nejhorších chvílích, kdy fouká, se stěna sama vypíná. Situace má podle nich k ideálu daleko. Lidé z ulice Na zápovědi trpí dlouhodobě. „Když fouká, tak stěna nefunguje. K čemu to je. Největší prašnost je, když fouká vítr,“ řekl jeden z obyvatel Vratislav Mančík.

Stěna přestává fungovat, když vítr přesáhne rychlost patnáct metrů za sekundu.

Nová mlžící stěna podle radnice doplňuje před 3 roky zregenerovanou zelenou stěnu oddělující skládku uhlí v teplárně od obytné zástavby, a také snížený objem skladovaného uhlí.

„Dejme tomu šanci, nezavrhujte to hned od začátku,“ uvedl jednatel společnosti CTZ Kamil Ondra.

Novou mlžící stěnu tvoří 3 ocelové sloupy o výšce 10 metrů, na jejichž vrcholu jsou vysokootáčkové rotační hlavice, doplněné ventilátorem. Tyto hlavice se otáčejí vpravo i vlevo a tím vytváří jemnou vodní mlhu, která skrápí skládku uhlí i otevřenou manipulační plochu. Clona vodní mlhy na sebe váže prachové částice unášené větrem, ty rychle klesnou k zemi a nešíří se volně ovzduším. Provoz mlžící stěny je řízen řídící jednotkou, která vyhodnocuje vstupní data z meteorologické stanice a funguje v automatickém nebo ručním režimu. Mlžící jednotky za příznivých klimatických podmínek mlží otevřený prostor a zvlhčují povrch skládky.

Spustit audio

Související