Práce, vztahy, spánek. Jak stres ovlivňoval polární expedici, zjišťovala antropoložka Lucie Ráčková

2. srpen 2022

Vědkyně Lucie Ráčková z Masarykovy univerzity v Brně se zabývala stresem, když nedávno navštívila Antarktidu, kde sbírala data pro bádání. „Hlavně jsme chtěli ověřit, co všechno lze na Antarktidě zkoumat z hlediska výzkumu člověka.“

Po absolvování uměleckém gymnáziu se odklonila ke studiu přírodních věd. „Ta dichotomie mezi zkoumáním přírodních věd a hudbou ve mně pořád byla. Když jsem maturovala, tak jsem si říkala, že bych mohla zkusit to přírodovědné zaměření, že se k hudbě vždycky můžu vrátit,“ říká Lucie Ráčková, která ovládá hru na klavír, flétnu a violoncello.

S výzkumníky na Antarktidě zkoušela v praxi přístroj na měření stresu. A vyzkoušela si i otužování! „Měli jsme na stanici velkou káď, do které jsme se pravidelně nořili. Myslím, že těm, kteří do toho šli, to pomohlo být odolnější v tamním prostředí,“ popisuje antropoložka.

Výsledky bádání

„Máme hotová dotazníková data. Co se týče stresu nebo negativních nálad, tak tam je docela jasný skupinový průměr ze všech odpovědí: ten byl prožíván na začátku expedice.

Někteří odjeli pryč od civilizace, vyčistit si hlavu, měli prostor přemýšlet. Člověk nemusel reagovat na sociální média, koukat na vizuální smog, ale byly tam rozhodně stresující události – práce (nebyl to jenom výlet, ale pracovní expedice), technické a logistické problémy, pro někoho mezilidské vztahy,“ vysvětluje Ráčková.

Co jí osobně pomáhá zvládat stres? Co vyplynulo z dotazníkových dat a jak vypadal samotný přístroj na měření stresu? Jaké má plány do budoucna? Poslechněte si Apetýt!

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související