Práce s neuvěřitelným výhledem. Servisní prohlídka větrné elektrárny se provádí ve výšce 120 metrů

12. říjen 2022 08:39

V Česku je přes 200 větrných elektráren. Jak vyplývá z údajů České společnosti pro větrnou energii, rozmístěné jsou napříč republikou a mají různé vlastníky. Ti se o ně musí pravidelně starat. Teď se vydáme k té vůbec nejvyšší z nich. Stojí u obce Vítězná v Podkrkonoší na Trutnovsku. Její údržba se dá přirovnat k servisu auta.

„Stejně jako třeba o automobil, tak se člověk musí starat také o větrnou elektrárnu,“ říká Petr Hradil, vedoucí provozu firmy Eldaco, která před lety větrnou elektrárnu u obce Vítězná v Podkrkonoší na Trutnovsku postavila.

Čtěte také

Nasazujeme si helmy a oblékáme rukavice. „Ve výšce 119 metrů nad zemí je střed rotoru a s lopatkami to pak dělá celkem 175 metrů.

Vlezli jsme spolu do velmi stísněného výtahu a pojedeme nahoru. Cesta trvá několik minut a do takzvané gondoly, tedy do úplného srdce větrné elektrárny nakonec musí člověk ještě vystoupat po dvou žebřících.

Po střeše nyní leze technik Andreas Wieder a kontroluje chlazení elektrárny. „Máme tady nádherný výhled a dobré počasí. Víte, tohle je podle mě jedna z nejlepších prací na světě. Ale pojďme dovnitř, zkontrolovat turbínu.

Lezeme tedy zpátky do gondoly. Což je menší místnost, ve které se dá po stranách chodit, uprostřed jsou součástky, včetně generátoru. Andreas je německý inženýr. Větrným elektrárnám se věnuje skoro 30 let a servisuje je v různých zemích. Tady na dohled od Krkonoš dělá velkou prohlídku.

Ukazuje na modrý válec a jak mi říká, tak to je převodovka. „V tomto případě máme turbínu s převodovkou. A my se musíme podívat právě do převodovky. Úplně nejdříve ale uděláme měření vibrací. Poté převodovku otevřeme a zkontrolujeme například ozubená kola, ložiska a tak podobně. Na to máme endoskop.

Čtěte také

Endoskop je kamerka na dvoumetrovém vlákně, díky které se technici detailně podívají do úplných útrob součástek.

„To se bude postupně strkat takovým montážním otvorem dovnitř převodovky. A z toho potom bude udělána zpráva. Výsledky se vyhodnotí a rozhodne se, jestli to už je na výměnu, doplňuje Petr Hradil.

Technik Andreas Wieder je teď u ovládacího panelu elektrárny a připravuje se na testovací zapnutí.

Tato velká kontrola větrné elektrárny Vítězná na Trutnovsku se opakuje každých 5 let, běžné kontroly jsou potom o dost častější.

Spustit audio

Související