Pozor na krmení koní, lesní zvěře a vodního ptactva. Můžete jim ublížit

15. leden 2021 18:30, aktualizováno

Lidé mířící do přírody s taškami plnými pečiva a někdy i zbytků z kuchyně jsou postrachem majitelů koní, ale také myslivců a ornitologů. Nesprávné přikrmování zvířat totiž může velice snadno skončit vážnými zdravotními problémy. Přibývá i případů, kdy zvířata uhynou. Někdy stačí jediné jablko nebo rohlík.

Víkendy, kdy lidé během svých vycházek házejí do výběhů zbytky z kuchyně a ve velkém i ovoce a nevhodnou zeleninu jsou pro chovatele koní noční můrou. Taková přehnaná štědrost často končí i úhynem koně. Podobné problémy řeší také myslivci kvůli nevhodnému přikrmování zvěře a ušetřeni nejsou ani vodní ptáci.

Lidé většinou netuší nic o tom, jak vypadá trávicí soustava koně, myslí si, že pár jablek nebo rohlík nemůže uškodit a koníčkovi udělá radost. Není to ale pravda. Pro koně je přirozená potrava pastva a seno, ostatní může dostat jen ve velmi omezeném množství. Pokud je výběh s koňmi třeba u stezky pro turisty, hrozí velké problémy. Denně tudy projdou desítky lidí, často s dětmi a ti mají pocit, že když koni dají housku nebo jablko od svačiny, nic se neděje. Lidé do ohrad házejí třeba i celer, který je naprosto nevhodný, zelné listy, plesnivé vánočky, oschlé knedlíky nebo vánoční cukroví, které už nikdo doma nechce. Je třeba si uvědomit, že koně pak často končí v obrovských bolestech s kolikou na klinice a někteří takové přikrmování nepřežijí. Podle veterinářů se počet těchto případů, teď, kdy lidé míří do přírody ve velkém, prudce zvyšuje.

Chcete přilepšit lesní zvěři? Nejlepší je spojit se s myslivci v dané honitbě a domluvit se, co zvěř potřebuje a pak jim krmení předat. Zbytečný pohyb lidí kolem krmelců zvěř stresuje. Myslivci ocení, když jim přivezete třeba seno, kaštany, žaludy, mrkev nebo řepu a oni sami pak lesní zvěř nakrmí. Ta totiž není schopna strávit většinu lidské potravy a často potom i uhyne. Hromady suchého pečiva, které lidé běžně házejí do krmelců, rozhodně nejsou vhodné.

S krmením vodního ptactva také opatrně. Podle informací České společnosti ornitologické má přikrmování ptáků smysl jen v zimě hlavně za silných mrazů. Ptáci by měli dostat základní potraviny, tedy v přírodním stavu a neochucené, jako je pšenice, oves, žito nebo odřezky ze zeleniny, mohou to být třeba i speciální granule pro vrubozobé ptáky. Pokud vidíte, že ve vodě už je naházené krmení, další nepřidávejte. Pečivo úplně vhodné není. Nemá dost živin, u mladých ptáků proto způsobuje nesprávný vývoj kostí. Ti pak nemohou létat a stávají se kořistí predátorů.

Co nasypat do krmítka?

Podle Karla Makoně z plzeňského ekologického spolku Ochrana ptactva jsou ideální slunečnicová a další olejnatá semena. Vhodný je ale jakýkoli nesolený, nekořeněný a nepřepálený tuk nebo lůj. Ptáci ocení i sušené bobule, třeba jeřabiny. Opět platí, že pečivo vhodné není, protože nemá žádnou kalorickou hodnotu.

autoři: Veronika Krátká , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio