Povinné vybavení jízdního kola

2. květen 2002
Dobrá rada

Chystáte se v nejbližší době absolvovat výlet na kole? Nebo dokonce používáte bicykl jako dopravní prostředek na cestu do práce? Ať už vyrazíte na silnice z jakékoliv důvodu, měli byste mít své kolo řádně vybaveno. Kvůli vlastní bezpečnosti i případným pokutám. Co všechno by nemělo na vašem jízdním kole chybět a co byste na něm naopak mít neměli se dozvíte z následujícího rozhovoru.

Pokud si pamatujete výčet požadavků na správnou výbavu jízdního kola z dopravní výchovy, kterou jste asi před lety absolvovali ve škole, raději všechno zapomeňte. Loni se totiž příslušná vyhláška aktualizovala. Dopravní inženýr Leoš Tržil z břeclavského Okresního policejního ředitelství tvrdí, že seznam nároků na cyklisty se velmi příjemně ztenčil.

Tržil: Mezi základní výbavu, která zůstala jako povinná jsou dvě na sobě nezávislé účinné brzdy, jasně znějící zvonek, ten za předpokladu, že cyklista nejede v rámci sportovní akce, za snížené viditelnosti přední a zadní světlo a odrazky. Proti původnímu vyhláška neřeší vybavení účinnými blatníky, krytem řetězu a tak dále. Došlo ke zmírnění požadavků na výbavu jízdního kola, ale základní věci, které mají vliv na bezpečnost silničního provozu, to znamená brzdy a světla, tak ta zůstala dál.

Pokud ale jedete za denního světla, kdy není potřeba svítit, ani nejpřísnější silniční hlídka nemůže vyžadovat, aby světlo kolo mělo.

Tržil: Světla, která se používají jsou uzpůsobena tak, že nemusí být stále instalovaná. Vyhláška nepovoluje používání dopředu blikající světla, nařizuje stálé bílé světlo.

Populární nebo boční blikače, které si cyklisté umísťují na příklad na rukávy, jsou povoleny.

Tržil: Zvýrazňují cyklistu, ale pro bezpečnost jízdy dobré nejsou, protože pokud toto zařízení používám z boční strany, tak nevidím příliš před sebe. Z hlediska provozu se sice cyklista pro ostatní zvýrazní, ale sám nevidí dostatečně dopředu.

Splnění předepsaných technických požadavků na jízdní kola dopravní policisté často kontrolují. Případným provinilcům mohou na místě uložit pokutu až tisíc korun. Jako cyklista se můžete dostat do křížku se zákonem, požijete-li před jízdou alkohol.

Tržil: Přestupek je pak řešen v rámci správního řízení, protože cyklista je řidič a nesmí požívat alkoholické nápoje. Může mít stejný postih jako při řízení motorového vozidla, tedy pokutu i 15 tisíc korun.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu