Používáte při vaření jalovec nebo kardamom? Jak s nimi naložit, poradí Iva Hüttnerová

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Jalovec. Ilustrační foto

Naše babičky zpestřovaly jídla kořením odjakživa. Kupovaly ho na trzích nebo si sušily vlastní. Mezi nejoblíbenější patřil kmín, pepř a mletá červená paprika. Na tom se nic nemění ani dnes.

Ale dřív se používalo i další, velmi voňavé koření. Například jalovec se přidával k rybě, kysanému zelí i k pečínce. Anýz zase nechyběl v oblíbeném domácím kompotu nebo v likérech.

A ještě kardamom, který se používal při přípravě sladkých i slaných jídel. Neobešla se bez něj játrová paštika ani sladké pečivo. A v bohatších rodinách se používal také šafrán. Ovšem jen svátečně do pokrmů z ryb – a jako šafránu.

autor: Iva Hüttnerová | zdroj:
Spustit audio