Používají neslyšící znakovou řeč, nebo znakový jazyk? A má to něco společného s češtinou?

26. září 2023

Lidé, kteří neslyší, se mezi sebou dorozumívají znakovým jazykem. Při tom používají ruce. Důležitá je i mimika obličeje, pozice hlavy a horní části těla. Jak to funguje? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Možná jste se někdy setkali s označením znaková řeč. To je ale nepřesné a nemělo by se to používat. Taky přece neříkáte německá nebo česká řeč. Znakový jazyk je opravdový jazyk – má i vlastní gramatiku.

V různých zemích si mohou být znakové jazyky podobné, ale není to rozhodně tak, že by existoval jen jeden a člověk se díky tomu domluvil na celém světě. Není taky pravda, že byste se mohli s neslyšícím jen tak dorozumět pomocí psaní. Pro neslyšícího je totiž český jazyk jiným (a tedy vlastně cizím) jazykem. Učí se ho stejně jako my třeba angličtinu. Na to je potřeba myslet a snažit se používat jednoduché věty a psát čitelně.

Dokáže každý neslyšící odezírat ze rtů, tedy poznat o čem mluvíte pozorováním pohybů vaší pusy? A jak znakový jazyk vůbec vznikl? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související