Pouliční poutače, stolky na ulici i výkopy. To jsou největší nepřátelé nevidomých

1. únor 2016

Nevidomí musejí znát cestu zpaměti. Každá rekonstrukce veřejných míst je pro ně doslova horor.

Olomoucké TyfloCentrum proto zakresluje změny těch nejdůležitějších v Olomouckém kraji do speciálních plánků.

Když vyrážíte někam, kde to neznáte, většinou si s sebou berete mapu. Nevidomým je ale k ničemu. Cestu se musejí naučit nazpaměť. Jejich orientační body můžou být třeba nohy laviček, rohy domů nebo kanály.

Aby si místo představili ještě lépe, vyrábějí pro ně v olomouckém TyfloCentru speciální reliéfy.

„Tady bude podle mě ta jedna cesta, kde budou zřejmě tramvaje,“ zkoumá nevidomý Jirka na stole před sebou plastovou mapu.

Je velká asi 40 krát 50 centimetrů. Jirka ji svýma velkýma rukama opatrně ohmatává: „Fakt je ten, že když vidím nějaký plán poprvé, tak si ho musím nechat vysvětlit. Většinou, když je to podrobný plán, tak tuším,“ říká.

Cesty jsou na plánku hnědé, budovy žluté, tráva zelená. To Jirkovi ale nepomůže. Jeho prsty poznají vodu podle vlnek a trávníky pomocí puntíků. Přechody jsou vroubkované, chodníky zase na dotek drsnější než okolí.

Reliéfní plánky z olomouckého TyfloCentra

„Na tom plánku se to dá i zvýraznit. Třeba zakřivení chodníků, že se to stáčí víc. Že bych si šáhl na plánek a měl to jako vidící, že si koukne na mapu a podle toho jede, tak to takto nejde. Je to spíš doplněk k tomu, kde se učím pohybovat,“ vysvětluje.

Jirka si svou mapu vytváří v hlavě: „Když jedu někam, kam pojedu opakovaně, tak se ho naučím tím, že si ho jakoby představím. Musím si například tipnout vzdálenost, jestli je to dobře, jestli jsem tam, kde opravdu mám být a zkusím přejít. Uvidíme, co to udělá.“

Největší zrady na známé cestě jsou pouliční reklamy, zahrádky, výkopy nebo rekonstrukce. Důležité uzly zachycuje do reliéfních plánků Petr Bradáč z olomouckého TyfloCentra:

„Například tady v Olomouci jsme letos vyrobili plánek tramvajové zastávky Nová ulice v návaznosti na trasu sem do TyfloCentra. Také jsme vyrobili plánky center měst, například Litovle, Uničova, Šternberka, Šumperka.“

Reliéfní mapy používají v TyfloCentru i k výuce prostorové orientace. Celkem už vyrobili asi dvacítku hmatových plánků

Reliéfní plánky z olomouckého TyfloCentra
autor: mot
Spustit audio