Potravinářští inspektoři zjistili v letošní burčákové sezóně vysoký počet pochybení prodejců

Téměř u poloviny letošních kontrol prodeje burčáku zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce nějaké nedostatky. Prodejci nejčastěji neuváděli povinné údaje, jako je například země původu hroznů.

Podle zákona se totiž slovo burčák smí použít jen pro částečně zkvašený mošt vyrobený v Česku z tuzemských hroznů. Problémy bývají i s hygienou prodeje, ředěním burčáku vodou nebo doslazováním cukrem.

Podstatnou část kontroly tvoří ověření původu hroznů a identifikace výrobce nápoje. Inspektoři také odebrali vzorek burčáku.

„Zapečetíme bezpečnostní plombou, označíme štítkem pro laboratoř SZPI,“ vysvětluje inspektor Miroslav Štrbka. Potravinářská inspekce začala s kontrolami zhruba o tři týdny později, než loni.

Kontrola burčáku v Brně

„Dosud za sebou máme 45 kontrolních vstupů. Přibližně při polovině těchto kontrol vyšly najevo nedostatky porušení právních předpisů. Inspektoři odebrali již 18 šarží burčáku, který putuje do akreditované laboratoře v Brně,“ říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Výsledky laboratorních analýz budou hotové za šest až osm týdnů.

Spustit audio

Související