Potravinářská inspekce odhalila nízkou kvalitu dovozových sýrů, nevyhověl každý čtvrtý

02814749.jpeg
02814749.jpeg

Na základě nevyhovujících výsledků minulých kontrol uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) cílenou kontrolní akci zaměřenou na segment přírodních polotvrdých sýrů původem ze zahraničí. K nejznámějším druhům polotvrdých sýrů patří například eidam, čedar nebo gouda.

V rámci cílené kontrolní akce inspektoři zkontrolovali celkem 121 vzorků přírodních polotvrdých sýrů, laboratorní analýze bylo podrobeno 64 výrobních šarží. Z 64 šarží rozbor prokázal nevyhovující parametry u 15 z nich, což představuje téměř čtvrtinu. Podíl nevyhovujících vzorků i typy pochybení ukazují, že řada zahraničních výrobců stále nevěnuje kontrole jakosti potravin určených pro trh v ČR dostatečnou pozornost.

Sušina a tuk v sušině patří ke klíčovým parametrům jakosti sýrů a je-li skutečný podíl sušiny nebo tuku v sušině nižší, než kolik uvádí výrobce na obalu, jedná se klamání spotřebitele. Vyšší než deklarovaný obsah soli ve výrobku představoval u některých vzorků až masívní nedodržení výživových údajů z tabulky výživových hodnot, kterou musejí výrobci povinně uvádět na obalu.

Vzorky byly odebrány ve městech po celé republice, v Brně byl testu podroben obchodní řetězec Albert v městské části Brno-Kohoutovice. Dva druhy Goudy z Nizozemí nevyhověly kvůli neodpovídajícícmu množství sušiny.

Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontrolní akce bude kontrolní tlak SZPI v segmentu dovozových polotvrdých sýrů pokračovat i v budoucnu.

Potravinářská inspekce zveřejnila přehled všech hodnocených vzorků i na portálu Potraviny na pranýři.

Spustit audio
autor: Petr Tichý|zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)