Potápěči začali zazimovávat aerační věže, účinného bojovníka proti sinicím

16. říjen 2012

Tým potápěčů začal na Brněnské přehradě sklápět dvacítku aeračních věží, které musí přezimovat hluboko pod vodou, aby je nepoškodil led.

Věže jsou v této vodní nádrži instalovány už třetím rokem jako jedno z opatření proti přemnožení sinic. Nákladem 150 milionů korun se nevábně zbarvenou a zapáchající hladinu skutečně podařilo zbavit nečistot. Unikátní projekt vzbudil velkou pozornost a chtějí jej použít například vodohospodáři v Německu.

Potápěč Luděk Toth vztyčuje a sklápí dvacítku aeračních věží na Brněnské přehradě už třetí sezónu. Nejde prý ale o rutinní činnost. „Hrozí třeba nebezpečí zachycení hadice či jiná nepříjemná komplikace,“ vysvětlil Toth.

Tentokrát má zazimování aeračních věží i symbolický význam, po třech letech končí hlavní část projektu, hrazeného především z evropských fondů, dalších pět let minimální udržitelnosti už musí Povodí Moravy ve spolupráci s Jihomoravským krajem a městem Brnem hradit ze svého.

„Dosavadní výsledky ovšem naznačují, že záměr se podařil,“ soudí ředitel závodu Dyje Jan Moronga, „v letošním roce jsme měli úplně nejlepší kvalitu vody podle hodnocení Krajské hygienické stanice. Měli jsme celou sezónu známku 1.“

Čistější voda k Brněnské přehradě opět přitáhla rekreanty

Ještě přesvědčivěji, než laboratorní měření, ovšem prokazuje kvalitu vody v Brněnské přehradě masivní návrat rekreantů na její břehy. „Zájem od roku 2010 zřetelně narůstá,“ pochvaluje si sociálně demokratický starosta městské části Bystrc Vladimír Vetchý, „když jsem projížděl kolem přehrady a viděl jsem zaplněné pláže, tak si myslím, že během jedné soboty a neděle to byly desetitisíce lidí.“

Do příští sezóny chce bystrcká radnice společně s magistrátem vybavit pláže dalším mobiliářem zejména pro rodiny s dětmi. Kvůli rostoucímu zájmu bude také třeba zvýšit počet parkovacích míst pro ty, kterým nestačí městská doprava téměř až k vodě.

autor: hol
Spustit audio