Poštorenské vlakové nádraží by se mohlo stát kulturní technickou památkou

15. květen 2006

Nádraží v Břeclavi-Poštorné by se mohlo v budoucnu stát kulturní technickou památkou a dočkat se tak i rekonstrukce. Usiluje o to alespoň skupinka místních milovníků železnice a historie.

Návrh na vyhlášení poštorenského nádraží za památku chtějí místní odeslat ještě letos. Před nimi je tedy teď papírování a posléze čekání na verdikt Ministerstva kultury. Rozhodně to ale stojí za to, tvrdí hlavní iniciátor Karel Křivánek. Nádraží má totiž neopakovatelnou atmosféru doby svého vzniku, tedy přelomu devatenáctého a dvacátého století.

Pokud se podaří navázat i na trasy cyklostezek, měla by se v místě vytvořit malá expozice dráhy Břeclav - Lednice. " Myslím, že by to byl zajímavý turistický bod pro řadu návštěvníků našeho regionu," tvrdí Karel Křivánek. Nicméně projekt je potřeba dopracovat do písemné podoby a poté získat nálepku technické kulturní památky.

Finanční stránka zatím také dořešena není. "Domníváme se, že vzhledem k tomu, že je stavba funkční a v letních měsících se tam provozuje doprava, tak by ty náklady nebyly tak velké, aby zruinovaly jak České státní dráhy, popřípadě Ministerstvo kultury," říká hlavní iniciátor Karel Křivánek. Vložené peníze budou nepřímo úměrné tomu efektu, který v prostoru vznikne. Plánuje se totiž i úprava nedalekého parčíku, takže pokud se prostory podaří zkulturnit, vznikne v místě příjemná klidová zóna, kde mohou občané i posedět.

autor: hon
Spustit audio