Pošta zruší desetinu svých poboček. Podívejte se, které to na jihu Moravy mají být!

31. březen 2023 09:24

Česká pošta odtajnila seznam poboček, které kvůli úsporám plánuje uzavřít. V přepočtu to bude zhruba každá desátá, zavírání ale postihne hlavně větší města.

Čtěte také

Změna nastane od července. Po celé republice má místo dosavadních 3200 pošt fungovat 2900 poboček. Pošta to zdůvodňuje nutnými úsporami, ale i poklesem zájmu o její služby.

Mluvčí pošty Matyáš Vitík dnes poskytl seznam pošt, kterých by se mělo omezí dotknout. Práci za ně převezmou další pobočky. Omezení se netýká malých obcí, ale měst, kde nyní fungují dvě a více pracovišť pošty. Redukce nezasáhne ani pošty Partner, kterých je po celé České republice 819.

Pošta zdůraznila, že seznam zveřejnila přesto, že k pravidlům dosud běží připomínkové řízení. Je to tak současná verze materiálu.

V Brně zavře dvanáct pošt

Na zavření se tak musejí připravit například lidé v Adamově, Hodoníně, Tišnově a v dalších městech. Konkrétně v Brně, kde teď má pošta více než čtyři desítky poboček, jich má skončit dvanáct.

Seznam ale nezohledňuje uzavření pošty Brno 2, jejíž budovu podnik prodal a připravuje její náhradu dvěma menšími poštami v protějším obchodním centru Letmo a v areálu na Šumavské ulici. Ta by měla nahradit rovněž uzavřenou poštu Brno 1 v Orlí ulici.

Záměr uzavřít pošty bez předchozích konzultací vyvolal nesouhlas starostů měst, a to často ne kvůli obsahu, ale kvůli okolnostem vzniku. Podle nových pravidel, která připravil Český telekomunikační úřad, nemusejí mít obce s více než 2500 obyvateli poštu v docházkové vzdálenosti do dvou kilometrů, ale nově do tří.

Spustit audio

Související