Pošlete nám roušku, vyzývá Moravské zemské muzeum. Chce vytvořit jejich kolekci jako doklad doby

Z roušek se za uplynulé dva měsíce stal mimořádný kulturní fenomén. Proto se zaměstnanci Etnografického ústavu Moravského zemského muzea rozhodli pár desítek kousků nashromáždit jako doklad této doby. S Hanou Dvořákovou si v odpoledním vysílání Českého rozhlasu Brno povídal Borek Kapitančik.  

„Dokumentaci pro budoucnost už provádíme, de facto uchováváme vzpomínky pro další generace. Vzpomínky na dny, které jsme zažili,“ říká na úvod Hana Dvořáková. V muzeu už se jim shromáždily slušné zásoby roušek. A že je ta škála velmi široká – od dětských, přes ty s výšivkami až po modrotiskové.

V prvních dnech nouzového stavu lidé nasazovali jakoukoliv roušku, později se začaly objevovat osobité motivy a tak se roušky staly odrazem osobnosti. Mohly tak prozradit, jaké pivo jeho nositeli chutná nebo jestli má rád psy.

„Snažíme se dokumentovat i příběh, který se k těm zásilkám váže. Máme roušky, ve kterých hrál VUS Ondráš na pohřbu Dany Zátopkové, i takové pietní kusy máme. A mám obrovskou radost, že se nám podařilo do sbírky zařadit i roušku, kterou jako jedna z prvních ušila Dagmar Havlová ze svého ložního prádla.

Jeden z posledních přírůstků je od brněnské rodačky a špičkové designérky Liběny Rochové, která poslala i video s poděkováním všem, kteří se do této akce zapojili,“ dodává Dvořáková.

Jak se do akce zapojit a kam roušky poslat? Podrobnosti se dozvíte v rozhovoru s Hanou Dvořákovou z Moravského zemského muzea.

autoři: Borek Kapitančik , lop
Spustit audio