Poslední sousto se nechávalo kdysi na talíři. Radí Eva Filipová

Dříve se říkalo, že vždycky necháme jedno malé sousto. Dnes už to tak neplatí, protože když přijdete do luxusní, zážitkové restaurace, jsou tam někdy porce tak malé – předkrm nebo pozornost šéfkuchaře – že je to vlastně jedno sousto, a to by vám bylo líto, kdybyste ho tam nechali.

Ne, dnes můžete dojíst vše do konce, i jedlé květiny, které jsou jako dekorace. Na talíři by správně mělo být všechno k jídlu. Aby host nemusel přemýšlet, co může nebo nemůže polknout.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová