Poslechněte si básně ze sbírky oceněné v soutěži Magnesia Litera

27. duben 2018

Cenu Moleskine Litera za poezii získal letos v soutěži Magnesia Litera básník Milan Děžinský za svou sbírku Obcházení ostrova. Vydalo ji brněnské nakladatelství Host.

Milan Děžinský (nar. 1974), básník a překladatel, v civilním životě učitel angličtiny žije a pracuje v Roudnici nad Labem. Od půli devadesátých let vydal pět básnických knih, dvě z nich byly nominovány na cenu Magnesia Litera. Černá hodinka, Slovník noci, Přízraky, Tajný život… I názvy těch knih jako by k sobě zvláštně přiléhaly.

Michael Alexa ve své recenzi trefně konstatuje: „Z hlediska formálního i tematického se autor mírně posouvá, ale s radikálními odlišnostmi nepřichází. Přesto můžeme tvrdit, že je každá jeho další sbírka vždycky o stupínek lepší a vycizelovanější. Údiv nad tím, jak to básník ksakru dělá, je údivem nad tajemstvím, které slibuje poezii.“ 

Nové verše Milana Děžinského sdružuje sbírka Obcházení ostrova. A slibuje všechna krásná tajemství poezie.

„Co to vlastně je Poezie?“ ptá se autor a pokračuje v drobném výkladu: „Snad snaha vytvářet si nový model světa a pak ho – zpětně – ověřovat.  Popsat ho a tím si ho pro pochopení zjednodušit. A pro básníka pochopit znamená odpustit. A pak -  kolik je prázdna, které báseň obtéká, a přitom je to prázdno, tolik naplněné významem. Jen v poezii je možné, aby to, co v ní není, bylo stejně důležité jako to, co v ní je… To mocné poznání, že myšlenka má rytmus… Pro všechno tohle vzrušení píšu,“ dodává Milan Děžinský.

Pořad z básnické sbírky Obcházení ostrova, která získala cenu Moleskine Litera za poezii, připravil pro rozhlas Martin Stöhr, redaktor brněnského nakladatelství Host, které knihu vydalo. Premiéru měl v loňském roce na stanici Český rozhlas Vltava. Při příležitosti udělení ceny si jej nyní můžete poslechnout i vy.

autoři: Martin Stöhr , Alena Blažejovská
Spustit audio

Související