Hubnutí začíná v hlavě, zapomeňte na léky a rychlé výsledky, upozorňuje odbornice

8. červen 2018

Na internetu se to hemží dietami, které umožňují rychle a údajně trvale velké množství tukové hmoty shodit. Ze zdravotního ani estetického hlediska ale nejsou dobrou volbou. Stejně jako zahraniční preparáty, které se dají v současnosti koupit na internetu. „Je to poměrně nebezpečné. U léků koupených přes internet si pacient nemůže být jistý jejich původem ani obsahem,“ upozornila Petra Trojanová z Lékařského centra zdraví a estetické péče Lázně Kopečná.

V poradně Apetýtu zdůraznila, že na obezitu si člověk zakládá už v dětství,  v rodině. „V mozku máme centrum hladu a centrum odměn. Centrum hladu řídí, zda se najíme, abychom zachovali svou tělesnou schránku. To je v pořádku, ale většina z nás má v nepořádku centrum odměn. Ta řídí, že člověk touží po nějaké odměně – a je lhostejné, zda je to sladkost, alkohol nebo droga,“ doplnila.

Čtěte také

Právě v dětství si člověk nastavuje způsob odměňování. A pokud je odměnou vždycky nějaká laskomina, na potíže v dospělosti je zaděláno. Přitom odměnou pro nás může být i masáž nebo procházka na čerstvém vzduchu.

Obezita je označována za epidemii 21. století. Pojí se s ní řada nemocí, které nás přímo ohrožují na životě – počínaje nemocemi srdce, cukrovkou, arteriosklerózou vedoucí k infarktu a konče nemocemi pohybového aparátu, který nadbytečná kila zbytečné zatěžují.

„Zároveň se u obézních či morbidně obézních lidí objevují depresivní onemocnění, protože nemohou svůj život prožívat tak kvalitně jako lidé, kteří mají váhu normální,“ konstatovala Trojanová.

Dobrou zprávou je, že většina těchto potíží mizí společně s ubývajícími kilogramy. Ale dosáhnout snížení váhy často není nijak snadné. Nejtěžší to mají ti, které už jejich váha omezuje v pohybu.

„Pokud má někdo artrózu kyčelního kloubu kvůli nadměrné zátěži z vysoké váhy a nemůže se kvůli bolesti pořádně hýbat, dostává se do začarovaného kruhu. Kvůli příliš vysoké váze ho totiž lékaři nemohou operovat a od bolesti mu ulevit. Zhubnout pak nemohou, protože se nemohou hýbat,“ popsala.

Přestat se vymlouvat

Čtěte také

I když nadváha může být následkem některých onemocnění, Petra Trojanová má tu zkušenost, že řada lidí svou nemoc používá jako výmluvu. „Například u onemocnění štítné žlázy, které zpomaluje metabolismus, se většina žen léčí substitucí, která metabolismus dostane do normálu. Pak už se opravdu není na co vymlouvat,“ upřesnila.

Člověk, který chce s nadváhou zatočit, si musí nejprve přiznat, že si za svůj stav může sám – nevhodným jídelníčkem a nedostatkem pohybu. „Hlava hraje velkou roli. Z velké části jde o výživový návyk z dětství – těžko se s tím bojuje,“ podotkla lékařka.

Opravdu obézním pacientům mohou v jejich snažení pomoci léky na předpis, které jim může předepsat i jejich praktický lékař. „Tyto léky ovlivňují přímo mozková centra – tedy pocit hladu a pocit odměny – a vybudí endorfiny bez toho, abyste se museli odměňovat tím, co obvykle. Tyto léky ale musí být vždy užívány pod dohledem lékaře a rozhodně nejsou určené pro ženy, které potřebují zhubnout dvě nebo tři kila,“ varovala Trojanová.

Čtěte také

Zároveň upozornila na riziko v současné době populárních diet s vysokým obsahem bílkovin, které umožňují lidem rychle zhubnout. Mohou se totiž dočkat nemilých následků.

„Hubnutí by nemělo být příliš rychlé, organismu neprospěje a estetické stránce pak vůbec ne. Některé ženy zhubnou za měsíc 20 kilo a přijdou s povolenou kůží na celém těle i v obličeji. Kvůli rychlému úbytku váhy se v kůži nestačila vytvořit kolagenní vlákna a kůže už se nedá srovnat, je pak třeba chirurgický zákrok a ten pojišťovna nespraví. Převislé břicho sice schováte do kalhot, ale obličej neschováte. Proto je dobré, aby redukce byla postupná, dvě nebo tři kila za měsíc úplně stačí,“ popsala.

autoři: Jarka Vykoupilová , ska | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související