Poptávka po farmářském másle v kraji roste. Vyšší cena oproti supermarketům zákazníkům nevadí

28. srpen 2017

Zvyšující se cena másla nahrává některým farmářům. I když u nich zákazníci zaplatí víc než v supermarketech, nevadí jim to. Zájem o domácí máslo v Olomouckém kraji stále roste, poptávka se během dvou měsíců zdvojnásobila. Jeho výroba je ale náročná, a tak někteří menší podnikatelé raději nakupují a přeprodávají tuk z mlékáren.

„Poptávka je mnohem větší, než co jsme schopni nabídnout,“ říká Lucie Andrýsková. Domácí máslo vyrábí na malé farmě na Přerovsku čtyři roky. „Lidé teď chodí na máslo víc než dřív. Bylo období, kdy jsme nevěděli, jestli ho vůbec prodáme. Je to tím, že se neustále mluví o tom, že v obchodech cena másla roste,“ dodává.

Pro mlékárnu Lucie Andrýskové je máslo spíš doplněním sortimentu. Své vlastní stlouká jako jedna z mála v regionu. Máslo svým zákazníkům nabízí i farmář Václav Osička z Litovelska. Sám ho ale nevyrábí. Nakupuje a přeprodává tuk z velké mlékárny. „Při poslední dodávce jsme krájeli 170 kilo. Přestože ta cena z mého pohledu extrémně roste, poptávka roste taky. Před dvěma měsíci jsme takhle krájeli třeba 70 kilo,“ komentuje Osička aktuální situaci.

Výroba másla je pro většinu malých farmářů příliš nákladná

Vyrábět vlastní máslo se podle něj malým farmářům nevyplatí. „Kdybychom chtěli vyrábět máslo, museli bychom z mléka odebrat tuk. Vzniklo by nám odstředěné mléko a nevím, co bychom s ním dělali. Druhý problém je ten, že technologie na výrobu másla je poměrně nákladná,“ vysvětluje.

Jan a Helena Schreierovi z Troubelic nakupují máslo zásadně u farmářů. „Je to zdravější, lepší a není o moc dražší než v obchodě,“ myslí si pan Jan a jeho manželka hned dodává: „Chuťově je to znát. Švagrová z něj peče trubičky. Říkala, že z normálního másla jí to nejde.“

Rozdíl v ceně mezi čerstvým máslem u malých podnikatelů a v řetězcích se v Olomouckém kraji pohybuje v řádu desetikorun.

autor: mot
Spustit audio