Pomozte rybám, v jezírku s teplotou vody nad 26 °C jim není dobře

13. srpen 2022

Přehřáté zahradní jezírko je pro ryby problém, často se potýkají s nedostatkem kyslíku a znečištěnou vodou. Předejít tomu můžete sledováním kvality i teploty vody a včasným zásahem.

Problém nastává hlavně u mělkých zahradních jezírek. „Nejlepší je už při budování jezírka na ryby myslet a v jezírku jim připravit hlubší místo, kde v létě přečkají vysoké teploty a v zimě budou dobře zimovat. Obecně se doporučuje hloubka 1,5 m, nám se osvědčila hloubka 2 až 2,5 m,“ říká chovatel koi kaprů Libor Hrubý z Dobřan na jižním Plzeňsku. Pokud nemáte dostatečně hluboké jezírko, je dobré ho zastiňovat slunečníkem nebo krycí plachtou. A musíte častěji kontrolovat parametry vody.

„Pravidelně zjišťujeme prokysličení vody kapátkovým testem. V letních měsících je důležité co nejvíce vzduchovat, ideálně 24 hodin denně. Musíme si uvědomit, že rostliny v jezírku přes den sice vytvářejí kyslík, ale v noci ho odebírají. Stejně tak řasa, proto bychom se měli snažit, aby jezírko bylo čisté,“ zdůrazňuje dobřanský chovatel.

Jezírko a koi kapři

Upřednostňuje mechanické odstraňování řas, čištění filtrace a používání šetrných přípravků na přírodní bázi, např. filtračních bakterií. „Běžné přípravky totiž mění pH vody a pracují na bázi aktivního kyslíku, což zase odebírá kyslík z vody a rybám tím vlastně zhoršujeme prostředí,“ vysvětluje Libor Hrubý. Při teplotě vody nad 26 °C ryby i méně krmte, a to ve dvou dávkách lehce stravitelným krmivem. Také tím přispějete k zachování čistoty vody a zároveň ryby udržíte v dobré kondici.

Chlazení přehřátého jezírka studenou vodou

Že už vaše ryby potřebují pomoc chlazením, poznáte podle jejich neobvyklého chování. Můžou lapat po dechu, stranit se, neplavat. Na první pohled je vidět, že něco není v pořádku. Když vyloučíte nemoc, v létě s tropickými dny bývá příčinou právě přehřátí jezírka.

Koi kapři

„Vedle zastínění pomůžeme částečnou výměnou vody,“ radí chovatel. „V případě, že budeme vodu dopouštět hadicí z vodovodního řadu, měli bychom z hadice odpustit starou vodu, ve které se mohly namnožit bakterie. Aby nedošlo k přechlorování ani k prudkému zchlazení, vyměníme max. 20 % vody v jezírku.“

Při všech uvedených zásazích ryby ponechte v jezírku, lovením a opakovanou změnou prostředí byste je vystavili nadbytečnému stresu a zátěži.

Spustit audio