Pomazánka z uzeného lososa na špaldovém chlebu
Velmi zvláštní a výborná kombinace - uzený losos s tvarohovým sýrem a kopr. Určitě si zaslouží vaši pozornost.
Chléb ze špaldové mouky
- 500 g celozrnné špaldové mouky
- 25 g droždí
- 1 KL cukru
- 2 PL rostlinného oleje
- cca 300 ml vlažné vody
- sůl
- tuk na vymazání formy
Do části vody rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zamícháme a necháme droždí vzejít. Mouku osolíme, přidáme k ní olej a vzešlé droždí a zbylou vodou zaděláme měkké vláčné těsto. Upravíme ho tvaru veky a vložíme do tukem vymazané formy na biskupský chlebíček. Na teplém místě necháme kynout cca 30 minut. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170°C cca 45 minut. Řídíme se však typem trouby. Upečený chléb necháme chvilku prochladnout, pak ho vyklopíme a necháme na mřížce vystydnout. Potom chlém nakrájíme na plátky, namažeme na něj pomazánku a vkusně ozdobíme.
- 75 g drceného uzeného lososa
- 1 balení (80 g) sýra gervais
- 2 PL měkkého tvarohu z vaničky
- 2 PL pomazánkového
- 2 Pl najemno nakrájeného čerstvého kopru
- mletý bílý pepř
Pomazánka z uzeného lososa
Všechny ingredience důkladně promícháme a necháme chvilku rozležet. Nesolíme, protože uzený losos je slaný dost.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.