Pomáháme stabilizovat svět a obřím ziskům nahrává situace, říká šéf asociace českých zbrojařů

5. červen 2017

Vývoz českých zbraní se za poslední tři roky téměř ztrojnásobil zhruba na 20 miliard korun. Na zahájení zbrojařského veletrhu IDET prezident Miloš Zeman řekl, že české firmy nemusí zajímat, kde jejich zbraně skončí. „V žádném případě ale nechceme, aby se naše výrobky dostaly do států embargovaných OSN,” říká prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, zakladatel Realistů Jiří Hynek, který byl hostem Interview Plus.

V roce 2011 vyvážela Česká republika zbraně zhruba za pět miliard korun, v roce 2014 to bylo necelých osm miliard. V roce 2016 mělo Česko vyexportovat zbraně přibližně za 19 miliard korun. „Bezpečnostní situace ve světě nahrává výrobcům vojenského materiálu," vysvětluje prudký nárůst Jiří Hynek.


Ve třicátých letech jsme patřili mezi tři největší exportéry vojenského materiálu na světě, v jednom roce jsme byli dokonce největším. Jiří Hynek

„Je to trochu smutné pro lidi ve světě, nicméně pro obchod s vojenským materiálem je to příznivé. Na druhou stranu byste na trhu neměl nikdy šanci uspět, kdybyste neměl kvalitní produkt. Čeští výrobci dlouhodobě investovali do technologií a snažili se aktivně pracovat na trzích. Sešlo se to s poptávkou, takže nám export roste,” vysvětluje host.

Český zbrojní průmysl těží ze své dlouholeté tradice. „Ve třicátých letech jsme patřili mezi tři největší exportéry vojenského materiálu na světě, v jednom roce jsme byli dokonce největším. Byli jsme schopni porážet země jako USA nebo Francie. Po osmačtyřicátém šel vývoz dolů,” říká Hynek.

Jsme velmi obezřetní

Jiří Hynek

Prezident Zeman minulý týden na veletrhu IDET řekl, že české firmy v podstatě nemusí zajímat, kam zbraně vyvážejí. Tento výrok Hynka nepotěšil, vyvolal totiž silnou diskuzi. „Nechápu prezidentovo vyjádření tak, že by nás nemělo zajímat, kam zbraně vyvážíme. Jestliže máte partnerskou zemi v Evropské unii, která je vysoce stabilní, a chcete jí prodat výrobek, při dnešním posuzování licenční politiky se dávají takzvaná kdyby. „Co kdyby to tato země chtěla někam reexportovat?,” popisuje prezident asociace, co je podle něj obsahem Zemanova tvrzení.

Mnohdy se tak podle Hynka firmy dostanou do situace, kdy by exportovat mohly, takzvané kdyby ale vyvolá otázky a Česko licenci nedostane. „Je-li to partnerská a bezpečná země, je naprosto nulová šance, že by tato země zbraně reexportovala do zemí, které jsou embargované OSN, což v žádném případě nechceme,” říká Hynek.

Zbrojaři musí podle Hynka postupovat velmi obezřetně. „Vždycky musíte dát takzvaný certifikát konečného uživatele, který je prověřován bezpečnostními službami a ministerstvem zahraničních věcí. I na místě dodání se dohlíží na to, aby se zboží dostalo tam, kam patřilo," říká.

Zbraně se tak podle něj nedostávají do rukou teroristů přímo prodejem, ale v situacích, kdy armáda uteče z boje nebo je poražená.

Pomoci stabilizovat svět

Tisková zpráva organizace Nesehnutí z roku 2015 uvádí, že největším dovozcem českých zbraní a vojenského materiálu byla v roce 2014 Saúdská Arábie. V první desítce největších dovozců se dále nachází juntou ovládaný Egypt, Vietnam, či Alžírsko. Menší vývozy skončily též ve Spojených arabských emirátech, Bahrajnu, Thajsku, Ázerbajdžánu, či Turkmenistánu. Česká republika i v roce 2014 pokračovala ve vyzbrojování diktátorských a nedemokratických režimů.


Jestli si někdo myslí, že vývoz nákladních automobilů může ohrozit světový mír, připadá mi to opravdu legrační. Jiří Hynek

„Do Saúdské Arábie jsme vyváželi nákladní automobily. Teroristé nejezdí s nákladními automobily, ale v osobních toyotách. Jestli si někdo myslí, že vývoz nákladních automobilů může ohrozit světový mír, připadá mi to opravdu legrační. Co se týče Egypta, určitě to není demokratický režim tak, jak ho vnímáme v Evropě. Na druhou stranu, co by se stalo, kdyby se zhroutil Egypt? Kolik by tu bylo uprchlíků? Jsme zodpovědný stát, který je ochotný pomoci stabilizovat svět,” myslí si Hynek.

Zprávy o tom, že Česká republika vyváží vojenský materiál do nedemokratických zemí, nepovažuje za zásadní. „Jsou to triky s čísly. Nemůžu říct, že to není pravda, ale zároveň to není nepravda. Z toho, co exportujeme, je smrtícího vojenského materiálu zhruba šest procent. Zbytek jsou protichemická vybavení, výcviková letadla nebo vrtulníky,” popisuje prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR.

<strong><a class="croplayer" title="Přehrát audio" href="http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3871428" target="croplayer"> Je běžný občan s legálně drženou zbraní schopý zastavit teroristu? Je licenční politika překážkou pro prodej vojenské techniky? Poslechněte si celé Interview Plus s prezidentem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky a zakladatelem Realistů Jiřím Hynkem.</a></strong

autoři: Michael Rozsypal , vis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.