Policie obvinila jedenáct lidí, kteří kradli peníze přes internet

6. únor 2015

Zlínští kriminalisté obvinili 11 lidí, kteří zneužívali platební karty z celého světa a s pomocí speciálního viru také napadali internetové bankovnictví v počítačích a mobilních telefonech. Skupina sedmi mužů a čtyř žen z jižní Moravy tak způsobila škodu za víc než 3,5 milionu korun.

V prvním případě podvodníci získali přihlašovací údaje k platebním kartám. Peníze vybrali a převedli na konta takzvaných bílých koní.

Bílé koně dělalo sedm členů gangu. Zakládali účty, na které si nechávali ukradené peníze poslat. „Tyto poté vybrali v hotovosti a předali výše postaveným osobám,“ popsala státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová.

Druhou metodou bylo rozesílání zavirovaných e-mailů – cílem bylo dostat se do počítačů i mobilních telefonů zároveň. „Tím získala ta skupina přístup k bankovním účtům poškozených,“ přiblížil vrchní inspektor Martin Kadlec.

Policisté skupinu sledovali rok, podezřelé zatkli v úterý nad ránem. Členům gangu hrozí za podvod, legalizaci výnosu z trestné činnosti a neoprávněné nakládání s platebními prostředky tresty od jednoho do dvanácti let vězení.

„Hlavní organizátor, který je stíhaný vazebně společně ještě s jedním, je ohrožen trestní sazbou ve výměře pět až deset let, ti jednotliví vybírači – legalizátoři – jsou ohrožení trestní sazbou jeden až pět let,“ uvedla Pavlína Nesvadbová.

Mluvčí zlínské policie Pavel Benedikt Stránský považuje případ za výjimečný. A to nejen proto, že se podařilo dopadnout organizátory i bílé koně najednou.

„Nadto se policii podařilo ve spolupráci s Finančním analytickým útvarem ministerstva financí zajistit na účtech pachatelů zhruba 1,5 milionu korun a byly rovněž zajištěny další hodnoty ve výši circa 2,5 milionu korun,“ uvedl Stránský.

Další podrobnosti o případu lze najít na webových stránkách policie zde.

autoři: Andrea Kratinová , rok , kov
Spustit audio