Policie hledala ukradené posedy i betonové jímky. Kuriózní případy roku 2018

31. prosinec 2018 13:21

Krádež ozdobeného vánočního stromku, ukradené myslivecké posedy či zmizení dvou velmi těžkých betonových jímek. Moravskoslezská policie v letošním roce řešila řadu kuriózních případů. V policejních svodkách se objevila například i srážka auta s nákladem zákusků s losem evropským, nebo psík, kterého po srážce auto vezlo zaklíněného v předním nárazníku asi pět kilometrů.

„Místem činů se v roce 2018 například staly toalety, hřbitovy, balkony či prostředky hromadné dopravy. V rukou pachatele se při pokusu o vloupání ocitla naběračka. V centru zájmu pachatelů pak například byly myslivecké posedy, betonové jímky či různá zvířata,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Pokorná. „Ačkoliv celoročně informujeme o negativních událostech, jednou v roce, respektive v jeho závěru, přiznáváme smysl pro humor i profesi policistů,“ dodala.

V šoku byli letos v srpnu myslivci, kteří na Karvinsku vyrazili na lov. Místo čekání na divočáka řešili krádež tří posedů. Zmizely z jedné louky, kde byly rozmístěné. Policisté obvodního oddělení ve Frýdku-Místku zase pátrali po zlodějích, kteří z neoploceného pozemku ukradli dvě těžké betonové jímky. Škoda, kterou způsobili, se pohybuje kolem 50.000 korun. „Mezi další nezvyklé předměty zájmu pachatelů v roce 2018 patřila i digitální čtečka kontejnerů, okurky ze skleníku, švestky, feromonové lapače, cukroví i ozdobený stromeček a mnohé další,“ řekla mluvčí.

Srážka dodávky zákusků s losem

Kuriózní dopravní nehodu s domácím zvířetem řešili bruntálští policisté už v lednu. Sedmatřicetiletému řidiči do cesty vběhl malý pes. Muž si myslel, že zavadil o kus ledu, a pokračoval v cestě. Po ujetí pěti kilometrů zastavil a zjistil, že má v přední části vozu zaklíněného psa. Další nezvyklou havárii řešili v září ostravští policisté. Dodávka, která převážela 40 zákusků, narazila do mladého samce losa evropského. Do Slezska a na Moravu se občas losi zatoulají při migračním tahu z Polska. Loni na podzim byl jeden los spatřen u Olomouce a druhý nedaleko Opavy.

Fiktivní zločiny

Policisté řešili i fiktivní zločiny. Snaha potrestat žárlivého partnera vedla mladou ženu z Ostravy, aby ohlásila policistům pokus o znásilnění. Údajný násilník ji prý obtěžoval a osahával. Přestal, až když jej někdo vyrušil. „Po analýze důkazů se žena přiznala. Protiprávní jednání muže si vymyslela, motivem byla žárlivost,“ uvedla Pokorná. Znásilnění si podle policie vymyslela i devětadvacetiletá žena. Tvrdila, že ji neznámý muž znásilnil a ještě donutil krást v obchodě. I v tomto případě policisté narazili na řadu nesrovnalostí. Žena pak pod tíhou důkazů přiznala, že si vše vymyslela. Důvodem byla obava z vězení, uvedla policejní mluvčí.

Kuriózní krádež v květnu řešili ostravští policisté. Muž v obchodním centru ukradl dvě tuby lubrikačního gelu. Jejich obsah si ale vymačkal do ruky a tuby vrátil do regálu. S gelem v dlani se pak pokusil obchod opustit. Pozornosti pracovníka bezpečnostní agentury ale neunikl.

zdroj: ČTK
Spustit audio