Policie dál prověřuje důvody úmrtí kojence, sociální pracovníci podle kraje nepochybili

1. červen 2020 16:39

Policie prověřuje, jestli smrt čtyřměsíčního kojence v Hoříně na Mělnicku nezavinila jeho matka z nedbalosti. Dítě v kočárku se ztratilo minulý pátek,  v sobotu bylo nalezeno mrtvé. Soudní pitva násilnou smrt nebo jiné cizí zavinění neprokázala. 

"Prověřujeme i další možnosti, zda nedošlo k nějakému jinému protiprávnímu jednání, například nedbalostního charakteru ze strany jiných osob," uvedla mluvčí středočeské policie Markéta Johnová.

Případné pochybení mělnických sociálních pracovníků podle mluvčí mělnického úřadu Barbory Walterové prověřil a přezkoumal krajský úřad. Ti podle nich nechybovali.

Mělnický Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) 11. května zajišťoval péči i bydlení pro matku s dítětem. „Celou dobu byla matka s OSPOD spolupracující, dítě bylo shledáno zcela v pořádku. Matce bylo poskytnuto kompletní sociální poradenství a bylo jí ze strany OSPOD nabídnuto ubytování v azylovém domě,“ uvedla mluvčí.

Podle ní bylo dítě na základě dalších získaných informací převezeno pracovníky OSPOD Mělník a předáno do péče širší rodiny 13. května.

„Dítě bylo na rodinu i prostředí od narození zvyklé. O dalším výkonu sociálně-právní ochrany a postupu OSPOD Mělník byl vyrozuměn místně příslušný OSPOD podle místa trvalého pobytu dítěte, který převzal další výkon sociálně-právní ochrany dítěte,“ dodala mluvčí.

Matka dítěte se v pátek obrátila na policii, že se jí syn ztratil s kočárkem v zámeckém parku. Policie, hasiči i dobrovolníci spustili rozsáhlé pátrání, zapojily se desítky lidí, pomáhal i vrtulník a dron. Tělo dítěte se našlo v sobotu odpoledne. V neděli policie uvedla, že bližší informace nebudou policisté vzhledem k citlivosti případu a s ohledem na pozůstalé sdělovat. 

autor: Markéta Šulejová | zdroj: ČTK
Spustit audio