Políbí se, obejmou a sednou si ke stolu. Olomoucká vazební věznice má novou návštěvní místnost

27. březen 2017

Partner Simony z Olomoucka je v olomoucké vazební věznici. Na žádné intimnosti nárok nemají. Odsouzení s rodinami tam ale mohou první rok využívat novou návštěvní místnost.

Vybudovala ji správa věznice, aby tak zlepšila podmínky pro setkávání odsouzených a jejich rodin. Dosud podobné prostory v olomoucké věznici chyběly.

Paní Simona už dvakrát navštívila v olomoucké vazební věznici svého přítele. Odpykává si sedmiměsíční trest. Setkávají se s dalšími vězni a jejich blízkými ve společné návštěvní místnosti. Jak to tam vypadá?

„Při vstupu do místnosti se můžete s blízkým člověkem obejmout a políbit. Na jedné návštěvě jsme se mohli držet za ruce. Každý se snaží užít si tu hodinu a půl, protože je to krátká doba, rychle to uteče. Člověk moc nevnímá okolí," popisuje.

V mnohem příjemnějším prostředí se podle mluvčí věznice Markéty Doleželové vidí někteří odsouzení ve speciálním návštěvním pokoji.

„Tuto místnost jsme vybudovali na začátku loňského roku. Návštěvy v této místnosti jsou určeny pro odsouzené, kteří mají rodinu s malými dětmi. V roce 2016 byla tato návštěva realizována u deseti odsouzených," říká.

Ve světlezelené místnosti je pod okny dětský stolek a u skříňky s hračkami leží koberec s nakreslenými křižovatkami. Novinkou taková místnost není, výjimečně ji mohou využívat vězni i v nejtěžší káznici v zemi na Mírově na Šumpersku.

„Může se jednat buď o návštěvu rodinnou, kdy se nejbližší rodina může s odsouzeným sejít o samotě ve vyhrazené návštěvní místnosti, nebo se jedná o setkání s partnerkou. Slangově se takové návštěvě říká intimní, a jak už tento název napovídá, sexuální styk není zapovězený. Součástí je i lékařská prohlídka kvůli potvrzení bezinfekčnosti," říká mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

Podobné místnosti se ale vězni v olomoucké vazební věznici hned tak nedočkají, chybí na ni kapacita.

autor: ahe
Spustit audio