Polevy, krémy nebo pěny. Bez čokolády na vaření se v kuchyni neobejdete

19. září 2025

Čokoláda na vaření je v kuchyni podobně důležitá ingredience jako máslo nebo kvasnice. Vyrábí se v různých formách – tabulky nebo pecičky.

Je ideální pro přípravu polev, krémů nebo čokoládové pěny. Kvalitní čokoláda na vaření by měla obsahovat minimálně 50 % kakaa a nejméně 31 % kakaového másla.

Ideální složení je: kakaová hmota, kakaové máslo, kakaový prášek, cukr, sójový lecitin, případně vanilkové aroma. Co do čokolády na vaření nepatří, je jakýkoliv druh oleje nebo ztužený tuk.

Často se nespotřebuje celé balení – s uchováním je to podobné jako u čaje nebo kávy. I čokoládu na vaření můžete zakoupit v uzavíratelném balení s ochrannou atmosférou proti ztrátě chuti a aroma. 

Věděli jste, že každý Čech sní průměrně ročně asi 6 kilogramů čokolády?

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.