Pokusy můžete dělat i v kuchyni při vaření zelí, říká s úsměvem chemik Tomáš Opravil
Chemie je všude kolem nás. „Pokusy můžete dělat i při vaření zelí v kuchyni,“ říká Tomáš Opravil, který se před dvaceti lety podílel na vzniku brněnského Festivalu vědy.
„Červené zelí je přirozený přírodní indikátor. A zkuste někdy kousek zelí nakrájet a macerovat trošku ve vodě. Z červené bude modrá! A co teprve, když tam přidáte ocet.“
„V osmé třídě jsem měl z chemie čtyřku. Pak se to zlepšilo, když jsem chodil na chemický učňák a na vysoké škole už to bylo dobré,“ vzpomíná na své chemické začátky. V současnosti pracuje jako ředitel Centra materiálového výzkumu při chemické fakultě VUT v Brně. Má za sebou i několik v praxi využitých objevů (nejen v rámci stavebnictví) – například objev technologického postupu pro výrobu betonu bez cementu.
Mimo to se věnuje i vzdělávání školáků. „Baví mě probouzet zájem dětí všeho věku o chemii, rád za nimi jezdím do škol nebo školek. S těmi nejmenšími si připravíme zmrzlinu z tekutého dusíku. Na základní škole s nimi pak dělám to stejné, ale své pokusy jinak komentuji – úměrně věku a znalostem svých posluchačů,“ popisuje Opravil.
Na jakých projektech pracuje? Za co by sám sebe pochválil? Jak spolu souvisí chemie a naše životní prostředí? Poslechněte si v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.
Související
-
Nanomateriály ve velkém míří do oblasti ochrany památek, vysvětluje fyzikální chemik Rathouský
Co všechno dokážou nanotechnologie při ochraně a restaurování památek? Hostem Studia Leonardo je fyzikální chemik Jiří Rathouský.
-
Pořád bojujeme se stereotypy, že robotika není pro holky, myslí si pedagožka
Pedagožka Štěpánka Baierlová se věnuje vzdělávání učitelů v oblasti nové informatiky a je držitelkou prestižního ocenění Global Teacher Prize.
-
Stipendia i zásoba montérek. Firmy lákají žáky technických středních škol ke studiu i zaměstnání
Soukromé firmy se častěji podílí na stipendiích a zaměstnávání čerstvých absolventů vybraných jihomoravských škol.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka