Pokusy můžete dělat i v kuchyni při vaření zelí, říká s úsměvem chemik Tomáš Opravil

9. září 2022

Chemie je všude kolem nás. „Pokusy můžete dělat i při vaření zelí v kuchyni,“ říká Tomáš Opravil, který se před dvaceti lety podílel na vzniku brněnského Festivalu vědy.

„Červené zelí je přirozený přírodní indikátor. A zkuste někdy kousek zelí nakrájet a macerovat trošku ve vodě. Z červené bude modrá! A co teprve, když tam přidáte ocet.“

„V osmé třídě jsem měl z chemie čtyřku. Pak se to zlepšilo, když jsem chodil na chemický učňák a na vysoké škole už to bylo dobré,“ vzpomíná na své chemické začátky. V současnosti pracuje jako ředitel Centra materiálového výzkumu při chemické fakultě VUT v Brně. Má za sebou i několik v praxi využitých objevů (nejen v rámci stavebnictví) – například objev technologického postupu pro výrobu betonu bez cementu.

Mimo to se věnuje i vzdělávání školáků. „Baví mě probouzet zájem dětí všeho věku o chemii, rád za nimi jezdím do škol nebo školek. S těmi nejmenšími si připravíme zmrzlinu z tekutého dusíku. Na základní škole s nimi pak dělám to stejné, ale své pokusy jinak komentuji – úměrně věku a znalostem svých posluchačů,“ popisuje Opravil.

Na jakých projektech pracuje? Za co by sám sebe pochválil? Jak spolu souvisí chemie a naše životní prostředí? Poslechněte si v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.

autoři: Jana Kobylinská , lop
Spustit audio

Související