Pokles testosteronu v mužském těle a rostlina kotvičník. Pomáhá snižovat produkci stresových hormonů

17. leden 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:49 Rozhovor s herečkou Libuší Švormovou
  • 06:06 Význam testosteronu pro náš život
  • 10:54 Správné cvičení jógy jako relax a utužení zdraví
  • 15:26 Kosmetický rádce a jak se správně líčit přes den
  • 19:28 Jakub Chval doporučuje box jako sport pro všechny
  • 23:31 Výherkyně televizoru v anketě Šarmantní osobnost roku

Hormonální výkyvy ovlivňují nejen život žen, ale i mužů. S přibývajícím věkem klesá hladina testosteronu a to se často projevuje nejen horší fyzickou kondicí. Ovlivněn je také intimní život, nálada, spánek a nastat mohou i vážnější zdravotní komplikace.

Jakou funkci má testosteron v tělě? Čeho se vyvarovat a jak pomocí výživy zmírňovat problémy mužů v letech, na to jsme se zeptali docenta Miloslava Hronka z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Čtěte také

Testosteron je steroidní látka, která ovlivňuje mnoho procesů v organismu. Je obecně známo, že ovlivňuje reprodukční systém a intimní život. Ale na druhé straně má také metabolické účinky, to znamená, že ovlivňuje také samotnou svalovinu a množství naší energie. A má také vliv na psychiku.

A co je zajímavé, že s přibývajícím věkem, kdy dochází ke "zrání mužů", dochází k tomu, že mezi 30 až 80 rokem života, muž, ale týká se to také žen, tratí polovinu své svaloviny. A svalovina ovlivňuje náš metabolismus. Tak můžeme popsat, proč klesá metabolismus, proč nám s věkem do jisté míry roste i váha, proč přibývá množství tuku a dochází k měřitelným, objektivním a přirozeným změnám.

Doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

doc. PharmDr. Miloslav Hronek, Ph.D.

Narozen 10.8.1962 v Pardubicích. Fyziolog, práce z fyziologie výživy. Zástupce vedoucího Katedry biologických a lékařských věd Farmaceutické fakulty v Hradci Králové.

Čeho se vyvarovat, aby hladina našich hormonů byla v normě?

Jedním z faktorů, proč je naše populace více postižena, je sedavý způsob života, tedy málo pohybu. Při našem sedavém způsobu života dochází k překrvení malé pánve, s čímž mohou někdy souviset i problémy s prostatou.

Druhým extrémem je zase naopak nadměrná aktivita, kdy může docházet k poškozování, k větší tvorbě kyslíkových radikálů, které potom urychlují stárnutí u mužů.

Čtěte také

Když se zaměříme na potraviny, které by měly mužům pomoci, jaké látky by měly obsahovat?

Přínosný je jistě příjem vitamínu D. Je to steroidní látka ovlivňující právě naši psychiku. Pomáhá a chrání před vznikem depresivního ladění. Zároveň ovlivňuje také metabolismus, hladinu cukru a další věci. Celkově vitamíny a minerální látky jsou důležité. A také kvalitní tuky omega 3 mastných kyselin, které také chrání před depresivními stavy.

A potom jsou tu zajímavé doplňky. Ženšen se používá pro schopnost adaptace na stres, zvyšuje nám energii. Dála zázvor, to je velmi zajímavá rostliny. Jeho konzumace zvyšuje produkci tepla, tedy snižuje i tvorbu tukové tkáně.

Čtěte také

Dále je to rostlina kotvičník, který je jedním z nejčastějších potravinových doplňků. Z odborného hlediska nemáme dostatek podkladů, že tam účinek na zvednutí hladiny testosteronu je. Ale je velmi populární, takže jeho konzumenti musí něco cítit.

Je zajímavé, a tád bych se o tom zmínil, že kotvičník do jisté míry snižuje hladinu cholesterolu v krvi a má i protizánětlivé účinky. To je důležité i pro kloubní aparát. A dokonce snižuje i určitou míru bolestivosti. Tím se dostáváme k tomu, že snižuje produkci stresových hormonů a potom můžeme vidět i efekt tohoto typu.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související