Pokles nezaměstnanosti v červnu byl nepatrný

9. červenec 2003

Pokles počtu nezaměstnaných, který v Jihočeském kraji trvá již od února, se v červnu téměř zastavil.

Zatímco na konci května bylo bez práce 5,8 procenta Jihočechů, o měsíc později to bylo jen o několik setin procenta méně. Koncem května hledalo v Jihočeském kraji práci 18.479 lidí, na konci června jich bylo 18.360. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Kraj je vedle Prahy stále jediným, v němž se míra nezaměstnanosti drží pod hranicí šesti procent. Na stabilizaci nezaměstnanosti měly vliv sezonní práce a nové pracovní příležitosti v odvětvích stavebnictví, obchodu a služeb. Míra nezaměstnanosti na konci června klesla ve čtyřech ze sedmi bývalých okresů Jihočeského kraje. Největší pokles zaznamenalo Českokrumlovsko, kde je míra nezaměstnanosti v rámci jižních Čech dlouhodobě nejvyšší. Na konci června klesla z 9,1 na 8,7 procenta. Naopak největší nárůst zaznamenal úřad práce na Strakonicku, kde počet nezaměstnaných stoupl téměř o 0,2 procenta na 7,2 procenta. Nejnižší míra nezaměstnanosti je stále na Českobudějovicku, její pokles se však v červnu zastavil a míra naopak nepatrně stoupla. V závěru června činila 4,2 procenta. Jihočeské úřady práce nabízely koncem května uchazečům o práci 3099 volných pracovních míst, což bylo o 114 více než v předchozím měsíci. Nejširší nabídka volných míst je nyní na Českobudějovicku, a to 589 míst. Z nejmenšího počtu nabídek si mohou vybírat nezaměstnaní na Prachaticku.

Nezaměstnanost v květnu pod šesti procenty Nezaměstnanost v dubnu opět mírně poklesla Nezaměstnanost v kraji mírně klesla Nezaměstnanost překročila hranici 7 %

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio