Pohádková stezka Malou Úpou vede světem poudaček Marie Kubátové. Slouží k pohybu i k ponaučení

13. prosinec 2018

Malebná horská vesnička Malá Úpa v Krkonoších láká malé i velké turisty na Pohádkovou stezku. Ta na deseti zastaveních představuje krkonošské pohádky slavné spisovatelky Marie Kubátové. Malé dřevěné domečky, na kterých si turisté mohou pohádky přečíst, doplňují herní prvky, u nichž je možné strávit čas zábavou i odpočinkem.

Každé zastavení ukrývá plastický ornament, který si tužkou vygravírujete do kulatých políček. Ta jsou součástí mapky, kterou získáte v infocentru v Horní Malé Úpě anebo také v Pomezní boudě, v Permoníkovi či v chatě Sněžence. Cílem vašeho putování bude získat ornamenty všech pohádek, za které na konci dostanete odměnu – maloúpský groš.

Při sečtení všech úseků stezky je pohádková trasa dlouhá 25 kilometrů a rodiny s dětmi si ji klidně mohou rozdělit třeba do tří dnů. Na jednotlivých zastaveních jsou umístěné čtyřboké hranoly vypadající jako malé dřevěné domečky, na kterých jsou pohádky přeložené do třech jazyků (angličtiny, němčiny a polštiny). A nechybí u nich ani herní prvky.

„Kdysi v prapradávnu honil Krakonoš pytláka, který v jeho království kladl léčky na zajíce. A že tenkrát lyže nebyly, nadělal v Krkonoších pán hor svou ohromnánskou botou ťápy sem a tam, kopce a údolí. Od těch dob se tam musí lézt nahoru a dolů po cestách dlážděných spíš kamenem, než vystlaných mechem,“ píše se v pohádce Jak se Krakonoš skamarádil s lidmi od Marie Kubátové. A už z pohádkového vyprávění je zřejmé, že putování nevede jen tak ledajakou krajinou. Kromě zábavy a ponaučení vás ale tím pádem čekají i nezapomenutelné výhledy, například na Sněžku. Uvidíte lesy, louky, půvabné horské chalupy a také se projdete údolím Malé Úpy a Eliščiným údolím.

Stezka ukazuje, jak se žilo ve starých Krkonoších

Pohádková stezka se díky občanskému sdružení Pro kulturní a sportovní rozvoj Malé Úpy otevřela v roce 2008. Myšlenka se tehdy narodila v hlavě Zuzany Semerádové. Když si před lety četla s dětmi krkonošské pohádky vyprávěné Marií Kubátovou, říkala si, jak by bylo úžasné zasadit její příběhy do krkonošské krajiny a přímo v ní ukázat dětem, v jaké „pohádce“ se všechno odehrávalo.

A tak byla po několika letech v Malé Úpě otevřena stezka s deseti krkonošskými pohádkami a postavičkami, které odpovídají počtu zastavení na vycházkovém okruhu a zároveň seznamují s místními řemesly. "Chtěli jsme ukázat hlavně dětem, jak se žilo ve starých Krkonoších. A kdo cestou pustí svoji fantazii na špacír, může si pohádky přímo prožít," říká Zuzana Semerádová, které s projektem pomáhala Zuzana Hradcová z Loun. Mapku trasy pak nakreslila Zuzana Moravcová.

"Hlavní myšlenka byla přivést návštěvníky Malé Úpy i do krkonošských zákoutí, protože všichni znají hlavní trasu Pomezní Boudy, kostel, Spálený Mlýn, ale nikdo už neseběhne k potoku nebo na Pomezní hřeben. A právě okruhy Pohádkové stezky tato a další místa zpřístupňují," dodává členka občanského sdružení Pro kulturní a sportovní rozvoj Malé Úpy Eva Havelková.

A její kolegyně Hana Hemelíková pro vás ještě připojuje výčet "poudaček" od Marie Kubátové, se kterými se na Pohádkové cestě Malou Úpou potkáte:

CUKRÁŘSKÁ POHÁDKA (O sklípkaři a řepné panence)

BEDNÁŘSKÁ POHÁDKA (Jak se čert naučil smolit sudy)

VYŠÍVAČSKÁ POHÁDKA (O kráse jara a čepci vápeníku)

KOŠÍKÁŘSKÁ POHÁDKA (Kde se vzalo na horách vodníkovo řemeslo)

TKALCOVSKÁ POHÁDKA (Jak se do Krkonoš vloudila Bída)

TESAŘSKÁ POHÁDKA (Jak se Krakonoš skamarádil s lidmi)

PECAŘSKÁ POHÁDKA (Jak se stal čertík peciválkem)

SYREČKÁŘSKÁ POHÁDKA (O homolkách, hořčáku a sojčím pírku)

PERLEŤÁŘSKÁ POHÁDKA (Z čeho se šijí stromečkům šaty)

PERNÍKÁŘSKÁ POHÁDKA (Proč jsou chaloupky v horách jako malované)

Pohádková stezka Malou Úpou v Krkonoších je přístupná celoročně, a to pěšky, na kole i na běžkách. Trasa se řadí mezi lehké, je vhodná pro rodiny s menšími i většími dětmi i seniory.

autor: VaW
Spustit audio