Podomácku ušité látkové roušky už na některých místech v Česku nestačí

V Česku začala o půlnoci platit přísnější protiepidemická nařízení. Nově musíme mít na veřejných místech zakrytá ústa a nos respirátorem. Pokud ho někdo nemá, může podle ministerstva zdravotnictví použít taky nanoroušku nebo případně nasadit dvě chirurgické roušky na sebe.

Lidé musí používat respirátory nebo nanoroušky všude, kde se potkává víc lidí najednou. Jsou to třeba obchody, provozovny služeb, mezinárodní letiště, hromadná doprava a její zastávky. Povinné nošení respirátorů nebo nanoroušek se týká i domovů pro seniory a dalších sociálních služeb, nebo zdravotnických ambulancí.

Čtěte také

Kvalitnější ochranu úst a nosu musí mít taky lidé, co spolu jedou autem a nejsou z jedné domácnosti. Přísnější opatření by mělo pomoct zamezit šíření koronaviru.

Z nařízení ministertva platí i výjimky. Nejmenší děti do 2 let nemusí na obličeji nosit nic. Těm starším od 2 do 15 let místo respirátorů stačí i na frekventovaných místech jen chirurgická rouška.

Zakrytý nos a ústa nemusí mít hospitalizovaní pacienti, řidiči veřejné dopravy nebo soudci. Výjimka platí i pro lidi s poruchou intelektu, snoubence při svatebním obřadu, herce, pro moderátory a redaktory, nebo pro sportovce. Tam se to týká doby, kdy mají trénink, zápas nebo soutěž venku. Ostatní výjimky jsou přesně popsané na webových stránkách vlády.

Spustit audio

Související