Podívejte se: Kočičí obrazy pomáhají opuštěným kočkám

Opuštěným kočkám pomáhá brněnská výtvarnice dražbou svých obrazů. Zachycuje na nich právě kočky, které hledají nový domov.

Výtvarnice Romana Štrynclová začala před čtyřmi lety malovat obrazy opuštěných koček. Ve středu zahájila v Brně jedenáctou aukci na podporu kočičích útulků a depozitů. Předlohami jejích děl jsou nalezenci s pohnutým osudem - a na obraz se vždycky snaží přenést příběh spojený s konkrétním zvířetem.

„Je na něm jednooká Sisinka, černobílá kočka. Protože se přitoulala na začátku prosince, tak jsem dala do pozadí vločky a když jsem si v průběhu malování znovu a znovu pročítala ten příběh, tak mi došlo, že jí našla paní Špačková. Takže ten pták, který je na obraze, ta je symbolicky tou paní Špačkovou,“ ukazuje výtvarnice Romana Štrynclová na čtvercový obraz na zdi brněnské kočičí kavárny Pelíšek.

Právě obraz se Sisinkou je předmětem aukce na facebookovém profilu útulku Opuštěné kočičí tlapky.

Kočky v brněnské kavárně Pelíšek, kde si můžete kočičku adoptovat.

Ta je pravděpodobně jedinou kavárnou v Česku umožňující přímou adopci koček, které se lidem jinak prochází po stole a občas si přijdou pro pohlazení. Na pomoc zvířatům zamíří i výtěžek z aukce obrazů. Přihazovat můžou lidé na internetu nebo prostřednictvím sdružení Opuštěné tlapky. To v roce 2009 založila Anežka Dvořáková a před rokem začala spolupracovat právě s umisťovací kavárnou Pelíšek.

„To byla úplná náhoda, protože děcka mě oslovila, když ještě neměli Pelíšek a nabídli mi granule pro koťata, protože jejich kočky to nežraly a já jsem byla jediný brněnský útulek, který jim odpověděl na nabídku, že by mi dali otevřený pytel,“ popisuje začátek spolupráce Dvořáková.

Kočky v brněnské kavárně Pelíšek, kde si můžete kočičku adoptovat.

Za rok fungování kavárny si našla nové majitele stovka koček. Zájemci ale neodejdou s vyhlídnutým novým členem rodiny hned, musí vyplnit dotazník a poslední slovo má vedoucí sdružení Anežka Dvořáková.

Obrazy Romany Štrynclové.

„Hodně rychle se udávají malá koťátka, ta jsou hodně žádaná a pak určité rasy. Když tady byla mayská mývalí, tak měla hodně dotazníků, ale tam jsme přísnější ve výběru majitele. Chceme, aby tu kočku brali jako přítele, ne jako ozdobu,“ vysvětluje vedoucí útulku.

Romana Štrynclová už teď pracuje na dalších dvou obrazech. Aukcí chce pomoct útulku v Mochově u Prahy a Světluška ve Svitavách.

Kočky v brněnské kavárně Pelíšek, kde si můžete kočičku adoptovat.

„V Mochově se jmenuje Hubert, je to rezavý obrovský kocour, toho jsem i viděla. Nenechá se ale pohladit, protože je plachý, i když se snažili. Našli ho tak, že se chytil do pytláckého oka. A ve Světlušce je to černá kočička Eliška, kterou našli v podstatě těsně před smrtí, nemocnou, vyhladovělou. Dali jí do pořádku a zachránili jí,“ přibližuje námět obrazů výtvarnice.

Za čtyři roky se podařilo Štrynclové pro opuštěné kočky v různých útulcích získat pomocí obrazů víc než 90 tisíc korun.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio